Waarom koppeltekens beter werken dan underscores

Gepost 21.01.2021

Betreft de vorm, lengte en structuur van een URL valt veel te discussiëren, Daarom gaan we vandaag in op de underscores en koppeltekens. Deze twee varianten maken namelijk best wat verschil als het gaat om de indexering van zoekmachines.

Koppeltekens

In de meeste CMS systemen worden url’s gevormd door de H1 of de Titletag van her artikel achter het root-domain te zetten. De meesten doen dit met koppeltekens en dat is maar goed ook. Underscores zoals https://equote.nl/lees_dit_artikel worden niet gelezen door Google. Wat Google dan in feite in de URL leest is https://equote.nl/leesditartikel. Als lezer kun je al begrijpen dat dit niet makkelijk leest. Laat staan dat een AI van Google de context van de URL begrijpt.

Koppeltekens ziet Google daarentegen wel als spaties. https://equote.nl/lees-dit-artikel wordt dus gelezen als “Lees dit artikel”. Op deze manier kan Google dus vele malen makkelijker de context van de URL herkennen.

Waarom moet Google je url begrijpen?

Dat Google en andere zoekmachines je url’s begrijpen is van groot belang. Het interpreteren van de URL zorgt er namelijk voor dat je artikel / pagina op het focus keyword wordt gevonden, maar ook op varianten. Dit leggen we uit door middel van het onderstaande voorbeeld.

Voorbeeld

Stel je zou moeten kiezen voor /tips-om-gewicht-te-verliezen of /tips_om_gewicht_te_verliezen. Wanneer je de laatste variant zal Google alleen “Tipsomgewichtteverliezen” lezen en hooguit het woord “Gewicht” en “Verliezen” eruit halen.

Wanneer je kiest voor de koppeltekens zal Google het niet alleen lezen als “tips om gewicht te verliezen” maar snapt de zoekmachine dat het over gewicht verliezen in het algemeen gaat en dat je tips geeft.

Kortom, wat de zoekmachine hier binnen no-time bij kan verzinnen zijn de volgende zaken:

  • Tips om af te vallen
  • Snel gewicht verliezen
  • Hoe gewicht verliezen
  • Hoe verlies je snel gewicht
  • Tips om snel gewicht te verliezen

Kortom, je url zorgt er dan al voor dat je artikel veel breder bekend wordt, laat staan de content die je dan nog in het artikel vermeld.

Koppeltekens vs underscores

Conclusie

Gebruik altijd koppeltekens in plaats van underscores. Heeft je site moeite met bepaalde zaken? Gebruik dan ScreamingFrog of een andere scraping tool om je eigen URL’s te bekijken en check als eerste of er bij bepaalde urls’s underscores in staan. Dit geld overigens ook voor Afbeelding Url’s.

Meer informatie over url structuur?

Wil je meer tips of heb je vragen over hoe jouw url’s eruit zien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Onze database ontvangen?