Betreft de vorm, lengte en structuur van een URL valt veel te discussiëren, Daarom gaan we vandaag in op de underscores en koppeltekens. Deze twee varianten maken namelijk best wat verschil als het gaat om de indexering van zoekmachines.
In de meeste CMS systemen worden url’s gevormd door de H1 of de Titletag van her artikel achter het root-domain te zetten. De meesten doen dit met koppeltekens en dat is maar goed ook. Underscores zoals https://equote.nl/lees_dit_artikel worden niet gelezen door Google. Wat Google dan in feite in de URL leest is https://equote.nl/leesditartikel. Als lezer kun je al begrijpen dat dit niet makkelijk leest. Laat staan dat een AI van Google de context van de URL begrijpt.
Koppeltekens ziet Google daarentegen wel als spaties. https://equote.nl/lees-dit-artikel wordt dus gelezen als “Lees dit artikel”. Op deze manier kan Google dus vele malen makkelijker de context van de URL herkennen.
Dat Google en andere zoekmachines je url’s begrijpen is van groot belang. Het interpreteren van de URL zorgt er namelijk voor dat je artikel / pagina op het focus keyword wordt gevonden, maar ook op varianten. Dit leggen we uit door middel van het onderstaande voorbeeld.
Stel je zou moeten kiezen voor /tips-om-gewicht-te-verliezen of /tips_om_gewicht_te_verliezen. Wanneer je de laatste variant zal Google alleen “Tipsomgewichtteverliezen” lezen en hooguit het woord “Gewicht” en “Verliezen” eruit halen.
Wanneer je kiest voor de koppeltekens zal Google het niet alleen lezen als “tips om gewicht te verliezen” maar snapt de zoekmachine dat het over gewicht verliezen in het algemeen gaat en dat je tips geeft.
Kortom, wat de zoekmachine hier binnen no-time bij kan verzinnen zijn de volgende zaken:
Kortom, je url zorgt er dan al voor dat je artikel veel breder bekend wordt, laat staan de content die je dan nog in het artikel vermeld.
Gebruik altijd koppeltekens in plaats van underscores. Heeft je site moeite met bepaalde zaken? Gebruik dan ScreamingFrog of een andere scraping tool om je eigen URL’s te bekijken en check als eerste of er bij bepaalde urls’s underscores in staan. Dit geld overigens ook voor Afbeelding Url’s.
Wil je meer tips of heb je vragen over hoe jouw url’s eruit zien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!