Verlopen domeinen kunnen erg waardevol zijn voor het creëren van nieuwe backlinks. Het is zeker geen nieuwe tactiek, velen maken er al jaren gebruik van, al is het niet erg populair om hiervoor uit te komen. Door het kopen van een tweedehands domein dat gerelateerd is aan jouw bedrijf heb je de mogelijkheid om link juice te lekken naar jouw eigen website. In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan en zullen we je ook meer vertellen over de manieren waarop je dit kunt bereiken.
Naar schatting bestaan er vandaag de dag zo’n 350 miljoen unieke domeinen. Daarvan verlopen er duizenden, elke dag weer. Een verlopen domein, is een domein dat al eens naar een IP adres verwezen heeft, maar dit om één of andere reden niet meer doet. De reden hiervoor kan verschillen, sommigen hebben geen interesse meer in het behouden van een domein of zijn overgestapt op een ander project.
Anderen hebben misschien vergeten om de looptijd van een domein te verlengen. Er is dus een grote variatie aan verlopen websites, van domeinen die pas net zijn opgezet tot domeinen die bijvoorbeeld al vijftien jaar actief zijn. Er bestaat dus een mogelijkheid dat de domeinen over een indrukwekkend backlink profiel beschikken, vooral de oudere domeinen. Het zou zonde zijn om deze waardevolle link juice helemaal niet meer te gebruiken terwijl jouw website misschien wel wat extra’s kan gebruiken.
Op het internet worden webpagina’s op basis van IP adressen geregistreerd, de focus ligt dus niet op domeinnamen. Daarom heeft iedere webserver een eigen Domain Name System, ook wel DNS genoemd. Dit systeem creëert IP adressen op basis van domeinnamen.
Nu is het niet verstandig om meteen alle verlopen domeinen die je tegenkomt te kopen. Het is belangrijk om vooraf een tactische strategie te bedenken.
Als je een domeinnaam koopt, heb je in principe een leasecontract afgesloten. De looptijd van dit contract kan sterk variëren, zo zijn er contracten die gebaseerd zijn op één jaar, maar er bestaan ook contracten die geldig zijn voor tien jaar. Om te voorkomen dat een domein verloopt, kan het handig zijn om deze automatisch te laten verlengen. Zo zul je nooit in de problemen komen en een domeinnaam door laksheid verliezen.
Er zijn een paar aspecten die je het beste voor de aankoop van een domein kunt checken, zo voorkom je dat een domein niets oplevert. Het kan namelijk zijn dat er in de geschiedenis van een domein gebruik is gemaakt van black hat SEO tactieken. Dit is erg nadelig en kan betekenen dat je helaas helemaal geen impact kunt verwachten.
Er is ook een tactiek waarbij een verlopen domein uit alle indexen wordt gehaald. Dit betekent dat de inhoud hergebruikt kan worden. In veel gevallen zal de volledige content van een website geplaatst worden op een werkende website. Dit is een erg goedkope manier om aan content te komen. Het probleem is echter, dat wanneer een verlopen domein weer gebruikt wordt, dit kan leiden tot grote moeilijkheden. Het zal lastig zijn voor deze website om een plaats te bemachtigen in de ranking van een zoekmachine omdat er sprake kan zijn van problemen met betrekking tot dubbele inhoud.
Dit zijn maar een aantal voorbeelden van dingen die mis zouden kunnen gaan. Het is vooral belangrijk om grondig te onderzoeken of het het waard is om een verlopen domein aan te schaffen. Gelukkig zijn er veel verschillende tools die je tijdens dit proces kunt gebruiken.
Ten eerste, is het belangrijk om meer te weten te komen over de geschiedenis van een domein. Dit kun je heel eenvoudig doen door het domein te zoeken in bijvoorbeeld Google. Als je nog dieper in de materie wil duiken is het mogelijk om de Wayback Machine te gebruiken. Met behulp van deze tool kun je er namelijk achter komen welke pagina te maken heeft gehad met het domein.
De tweede stap richt zich op het onderzoeken van de bestaande backlinks. Hiervoor kun je de welbekende Open Search Explorer gebruiken van Moz. Let er op of het domein veel te maken heeft gehad met spam, dit is natuurlijk niet bevorderlijk. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar 301 redirects die verwijzen naar het domein.
Het laatste advies is om een malware scan uit te voeren om te voorkomen dat het domein gebruikt is voor malafide praktijken. Het kan zomaar zijn dat een domein op een zwarte lijst terecht is gekomen.
Dit hangt voornamelijk af van de kwaliteit van een tweedehands domein. Je kunt een domein opvragen na ongeveer 60 dagen na het verlopen van een domein. Nadat je een onderzoek uitgevoerd hebt en erachter gekomen bent dat het domein in goede staat is, kun je het aanschaffen. In sommige gevallen kan het het waard zijn om verder te bouwen aan het domein, als het sterk genoeg blijkt te zijn. In andere gevallen kun je er beter voor kiezen om de link juice meteen door te laten lekken met behulp van een 301 redirect.
Andere mogelijkheden zouden nog kunnen zijn om een Private Blog Network (PBN) te creëren of je kunt de website ombouwen tot een andere website, of beide. De keuzes hangen dus erg af van de staat van een domein. Wanneer een website over een uitstekend backlink profiel beschikt is de keuze voor een PBN of het transformeren van een website tot een affiliate webpagina een goede optie.
Wanneer het profiel matig tot goed is, dan kun je het beste een 301 redirect inzetten. Toch zeggen we hiermee niet dat het tot een succes zal leiden, uiteindelijk hangt het allemaal sterk van de situatie af. Als je eigenaar bent van meerdere verlopen domeinen, dan kan een combinatie van alle soorten erg goed werken.
Als je dan toch hebt gekozen voor een 301 redirect, naar welke pagina laat je hem dan verwijzen? Dit is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp, het zou voordelig zijn als deze relevant is aan een pagina in het verlinkte domein. Zoek de meest relevante pagina uit, als je er niet uit komt kun je er ook altijd nog voor kiezen om een backlink te plaatsen die verwijst naar de homepage. Zorg ervoor dat je dit niet te vaak doet, anders kan het zijn dat dit negatieve gevolgen met zich meebrengt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
We hopen dat we je wat meer inzichten hebben kunnen geven in het gebruik van verlopen domeinen met betrekking tot linkbuilding. Heb je toch nog vragen? Of wil je graag aanvullende informatie? Stuur ons een bericht!