Help! Hoe kom ik van spam backlinks af?

Gepost 24.08.2021

Het creëren van een sterke backlink strategie is een lastige taak, zelfs voor professionals. Er zijn namelijk enorm veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Voor velen is het motto, des te meer backlinks des te beter het resultaat. Toch is dit zeker niet altijd het geval. Er zijn nog vaak nog vele fouten die gemaakt worden met betrekking tot backlinks die desastreuze gevolgen kunnen hebben. We zullen het in dit artikel met name hebben over de soort backlinks waar je onvermijdelijk mee te maken zult hebben, de welbekende spam backlinks. Deze backlinks kunnen funest zijn voor een website. Gelukkig zijn er manieren waarop je tijdens jouw website kunt weren tegen deze ongewilde verwijzingen. We zullen je meer vertellen over slechte backlinks en over wat voor invloed ze nou precies hebben op de ranking van jouw website. Daarnaast zullen we je met behulp van tips leren hoe je slechte backlinks kunt verwijderen zodat jouw huidige backlinkprofiel niet aangetast wordt.

Wat zijn spam backlinks?

Tijdens het opbouwen van een sterk backlinkprofiel doet vooral de hoeveelheid aan backlinks er toe, toch? De hoeveelheid aan backlinks waarover een webpagina beschikt is zeker een zwaar meetellende indicatie voor een zoekmachine, dat veelzeggend is over de waarde van een webpagina. Toch wordt het belang van de kwaliteit van deze backlinks nog vaak achterwege gelaten. Je kan nog zo’n sterk backlinkprofiel hebben, als je er in korte tijd maar genoeg verkeerde backlinks tussen hebt zitten, dan is er een kans dat de kwaliteit van het gehele profiel tot een schrikbarend niveau kan dalen. Dit is natuurlijk erg zonde omdat er vaak veel geld, tijd en moeite is gestoken in het opbouwen van een backlink profiel. In het ergste geval wordt er door een zoekmachine een zogenaamde ‘penalty’ toegewezen, dit is een straf voor een website omdat het zich geassocieerd heeft met malafide zaken.

Simpel gezegd is een spam backlink een link die naar jouw webpagina verwijst die geplaatst is op een irrelevante en waardeloze website. De content die op dit soort websites geplaatst is vaak vaag en willekeurig. Natuurlijk wil je hier als je een goed opgezette, duidelijke en waardevolle webpagina niets mee te maken hebben, dit is niet goed voor je imago. Zoekmachines vinden dit ook. Wanneer een zoekmachine deze links tussen de trasy website en jouw webpagina detecteert, kan dit het imago en daarmee de waarde van een webpagina aantasten.

Waar komen spam backlinks vandaan?

De herkomst van de spam backlinks kan sterk variëren. Zo hebben we vast kunnen stellen dat spam backlinks van platformen als Fiverr, waar gebruikers al bereid zijn om spam backlinks te creëren voor maar $5. Ook kunnen ze afkomstig zijn van de welbekende SEO-tool Scrapebox. Daarnaast zijn er gehele link netwerken die hier verantwoordelijk kunnen zijn. De bron van dit soort links is vaak lastig te achterhalen.

Als je in een erg korte periode uit het niets opeens een grote stijging aan backlinks hebt, raden we je aan om meteen in de herkomst van deze backlinks te duiken. Spam backlinks kunnen afkomstig zijn van Chinese (.cn) of Russische websites (.ru). Vooral wanneer het gaat om meerdere backlinks afkomstig van buitenlandse websites kan het een teken zijn dat het gaat om backlinks van een lage kwaliteit. De meeste website eigenaars zullen opgemerkt hebben dat er al enige spam backlinks bestaan die verwijzen naar hun site, op zich hoeft dit niet een probleem te zijn. Het gaat met name over de kwantiteit van de waardeloze backlinks. Wanneer er volgens een zoekmachine te veel backlinks van jouw website geplaatst worden op verdachte websites kan dit een indicatie zijn dat een website betrokken is bij praktijken die niet overeenstemmen met de richtlijnen van een zoekmachine. Wanneer dit het geval is zal een zoekmachine dus actie ondernemen. We hebben het eerder gehad over de straf die een zoekmachine een website in dit geval op kan leggen. Door Google is er een bepaald algoritme ontwikkeld genaamd Google Penguin, dit algoritme detecteert of een website betrokken is bij ongewilde praktijken. In dit proces worden slechte backlinks verwijderd. Wanneer Google jouw website associeert met deze slechte backlinks dan kan het zomaar zijn dat ook jouw website in het ergste geval uit de lucht wordt gehaald.

Nu zul je misschien denken, waarom zijn die zoekmachines er toch zo op gebrand om deze slechte links van het web te halen? Laat ze lekker staan, niemand heeft er toch last van? Het doel van een zoekmachine is uiteraard om van het internet een aangename plek voor iedereen te maken, zonder ruis. Toch is dit niet de enige reden. Backlinks zijn van groot belang bij het bepalen van de waarde van een website. Vooral in de beginjaren van SEO werd deze waarde hoofdzakelijk gebaseerd op de hoeveelheid aan backlinks. Dit heeft voor enige tijd gewerkt voor veel webmasters, des te meer backlinks des te beter het resultaat. Dit heeft ervoor gezorgd dat er meer en meer malafide linkbuilding tactieken gecreëerd werden. Als je in die tijd de eigenaar was van een blog, kon je te pas en on te pas een backlink plaatsen. Op fora, overal in de comments of je kon gebruik maken van hele link farms. Een link farm webpagina is een pagina waarop alleen maar links geplaatst worden met als doel om het backlinkprofiel van deze pagina’s te versterken. Dit was mogelijk totdat zoekmachines als Google hier een stokje voor begonnen te steken. Zo is dan ook het Google Penguin algoritme tot stand gekomen in 2012, om dit soort praktijken te voorkomen.

Dit betekende het einde voor alle stelselmatig opgezette manieren om razendsnel aan een grote hoeveelheid backlinks te komen. Alle links waarvan ook maar vermoed werd dat ze ingezet werden om de PageRank van Google te beïnvloeden of de positie van de website in die zoekresultaten, zouden niet meer voldoen aan de richtlijnen van Google. Dit kan betekenen dat een website niet meer meegenomen wordt in de resultaten van een zoekmachine. Een rigoureuze maatregel dat het einde zou kunnen betekenen van een website.

Wat is negatieve SEO?

Maar als ik me niet bezig houd met dit soort praktijken, heb ik toch niets te verliezen? In theorie klopt dit, toch moeten we in de praktijk ook rekening houden met negatieve SEO activiteiten. Als we het over positieve SEO activiteiten hebben hebben we het over de maatregelen die je neemt om een website te optimaliseren zodat het een hogere positie in de zoekresultaten van een zoekmachine kan bemachtigen. Misschien ben je wel bekend met de term black hat SEO, dit is hetzelfde als negatieve SEO. In deze vorm van SEO worden onethische praktijken toegepast om concurrerende partijen te saboteren. Door de sabotage kunnen concurrenten hun behaalde positie in de ranglijst van een zoekmachine verliezen. Concurrerende partijen kunnen ervoor zorgen dat jouw website te maken krijgt met een enorme hoeveelheid aan spam backlinks, om ervoor te zorgen dat jouw webpagina bestraft wordt en hun eigen positie op deze manier indirect verbeterd wordt. In het ergste geval kan een website gehacked worden of kan een concurrent neppe rapporten naar een zoekmachine sturen die jouw webpagina in een negatief daglicht stellen. Ook hebben we gezien dat de volledige inhoud van webpagina’s gekopieerd en verspreid over het internet werd. Af en toe worden er zelfs neppe sociale media profiel aangemaakt om een concurrent zwart te maken.

Wanneer dit gebeurt is dit natuurlijk een flinke domper, in veel gevallen zul je er helaas ook niet achter komen wie verantwoordelijk is voor deze aanval. Het enige dat je kunt doen, is het beschermen van jouw eigen website. Wanneer jouw webpagina aangevallen wordt is het van groot belang dat je hier tijdig achter komt voor dat het kwaad al geschied is. Gelukkig is het eenvoudig om slechte backlinks te verwijderen, we zullen je precies uitleggen hoe je dit kunt doen.

Wat moet ik doen als mijn webpagina spam backlinks heeft?

Na het lezen van dit artikel is er een grote kans dat je nieuwsgierig bent geworden en even een kijkje gaat nemen in het backlinkprofiel van jouw website. Als er tot je grote schrik toch een aantal backlinks naar jouw website leiden is het belangrijk om vooral rustig te blijven. Wanneer er maar enkele backlinks naar de website verwijzen en je verder niet bezig bent met illegale praktijken, dan hoef je je niet druk te maken. Nu heb je misschien meteen de neiging om alle bestaande slechte backlinks te rapporteren aan Google om er zeker van te zijn dat jouw webpagina veilig is, toch hoeft dit niet meteen. Een slechte backlink betekent niet meteen dat het gaat om spam activiteiten. Wel is het belangrijk om met regelmaat een kijkje te nemen in het backlinkprofiel van een website. Als je dan toch echt kunt concluderen dat het gaat om spam backlinks, kun je ze meteen verwijderen, zo is er niets aan de hand.

Je kunt drie simpele stappen hanteren om spam backlinks aan te pakken, namelijk:

1. Creëer een .txt bestand met alle malafide domeinen

Voordat je begint is het van belang om een .txt bestand te openen waarin je alle spam backlinks kunt plaatsen die je gevonden hebt. Zo kun je op eenvoudige wijze het volledige bestand doorsturen aan Google. Als je er voor kiest om gebruik te maken van een SEO-tool dan is het vaak mogelijk om binnen deze tools een bestand op te zetten. Daarna hoef je alleen nog maar de verdachte domeinen te selecteren en kan de lijst direct geëxporteerd worden.

2. Analyseer het backlinkprofiel en detecteer spam backlinks

De beste optie is om met regelmaat handmatig door een backlink profiel te scrollen. Om dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen raden we het gebruik van een SEO-tool aan. Er zijn verschillende tools die je aan zou kunnen schaffen als Moz, SEMrush of Ahrefs, het voordeel is dat de tools naast het detecteren van slechte backlinks nog vele andere hulpmiddelen aanbieden. Het handigst zou natuurlijk zijn wanneer de tools automatisch konden aangeven wanneer het zou gaan om een slechte backlink, toch is dit helaas nog niet het geval. Er zijn wel functies binnen de tools die dit beloven, toch is het nooit zo effectief als het handmatig verwijderen van de slechte backlinks. SEMrush heeft bijvoorbeeld een Backlink Audit Tool die je het laat weten wanneer jouw webpagina het risico loopt om bestraft te worden. Het vinden van de slechte backlinks is het halve werk, waarna deze geselecteerd zijn kun je ze eenvoudig aangeven bij Google waarna de domeinen door Google gemerkt worden. De manier waarop je spam backlinks kunt herkennen met een SEO-tool verschilt per tool.

Zoals we eerder besproken hebben, is het niet meer zo dat alleen de kwantiteit van backlinks er toe doet, de kwaliteit van backlinks speelt een steeds grotere rol. Wanneer er een backlink geplaatst wordt vanaf een website met lage kwaliteit kun je er vrijwel zeker van zijn dat de backlink ook van lage waarde zal zijn. Het is dus belangrijk om te achterhalen hoe betrouwbaar een website is en of de kwaliteit ervan naar behoren is. Binnen de SEO-tool Moz kun je hiervoor terecht in de Domain Authority sectie. In de tool SEMrush wordt een soortgelijke functie Domain Score genoemd, in Majestic Trust Flow en in Ahrefs heet het Domain Rating.

Als voorbeeld zullen we de stappen die je kunt ondernemen in Ahrefs met je bespreken, in andere SEO-tools verloopt dit proces vaak vrijwel gelijk maar kunnen er andere termen gebruikt worden.

Ten eerste, zul je jouw domein toe moeten voegen aan de Site Explorer functie. Vervolgens klik je op de knop die naar het backlinkprofiel leidt. Hier kun je een rapport ophalen van een lijst van websites die refereren naar jouw webpagina, ook wel ‘Referring domains’ genoemd. De volgende stap is het  aanklikken van een specificatie genaamd Domain Rating. Dit zorgt er voor dat alle websites gerangschikt worden op basis van de laagste naar de hoogste rating. We raden je niet aan om meteen alle websites te verwijderen met de laagste ratings, dit is niet nodig. Bekijk per domein wat er precies aan de hand zou kunnen zijn. Het kan hierbij gaan om vaag klinkende domeinen, domeinen met een Chinese of Russische achtergrond of websites die geen relevantie hebben met betrekking tot jouw eigen domein.

Als je denkt dat je te maken hebt met een spam backlink kun je vervolgens klikken op het nummer dat onder de knop ‘Backlinks’ te vinden is. Op deze manier kun je meer inzicht verkrijgen in de eigenschappen van de backlink. Het is hierbij vooral belangrijk om te kijken naar de anchor tekst. Wanneer het gaat om een spam backlink is de kans groot dat er een onlogische, verdachte of vage tekst geplaatst is. Ook wanneer de tekst niet relevant is aan de niche waar je in opereert kan dit een slecht teken zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om meteen aandacht te richten op de anchor tekst omdat deze vaak veelzeggend is. Hier zijn binnen de welbekende SEO-tools ook handige functies voor.

Het is dus belangrijk om te kijken naar de origine van een link, de inhoud van de ankertekst en naar de inhoud  van een webpagina. Wanneer er weinig of inhoud geplaatst is met weinig toegevoegde waarde dan betekent dit dat een pagina van slechte kwaliteit is. Wanneer een webpagina voldoet aan een of meerdere tekenen van een spam backlink is het verstandig om een deze te rapporteren bij een zoekmachine.

3. Geef de domeinen aan bij de Disavow Tool van Google zodat ze niet erkend worden. Je kunt de backlinks in principe ook gewoon rapporteren.

Het herkennen en selecteren van de slechte backlinks kost eigenlijk de meeste tijd en moeite van dit gehele proces. Nu moet je alleen nog aan een zoekmachine laten weten dat je geen behoefte hebt aan de gedetecteerde spam backlinks. In het Engels wordt dit ook wel ‘disavowing’ genoemd. Je zorgt er in principe voor dat de backlinks niet meer erkend worden door een zoekmachine zodat ze geen verder kwaad meer kunnen aanrichten. Bij bijvoorbeeld Google is het mogelijk om het .txt bestand dat je gecreëerd hebt te uploaden in de Google Search Console.

Om dit te kunnen doen zul je eerst in moeten loggen in het Google account dat in verband staat met jouw eigen domein. Vervolgens ga je naar de sectie ‘Disavow Tool’. Hier kun je op eenvoudige wijze het bestand uploaden. Het is mogelijk om alleen specifieke backlinks aan te geven, daarnaast kun je er ook voor kiezen om een heel domein te rapporteren.

Zodra je dit gedaan is, is de klus geklaard! Je hoeft je vanaf dit punt geen zorgen meer te maken over de spam backlinks. Gelukkig werkt Google razendsnel en wordt de informatie in een rap tempo verwerkt.

Conclusie

Als je erachter komt dat er een paar spam backlinks verwijzen naar jouw website hoeft dit dus niet meteen te betekenen dat jouw website aan spam gerelateerd wordt door een zoekmachine. Dit is pas het geval wanneer dit voor Google echt aantoonbaar is, dit heeft met name te maken met de hoeveelheid aan backlinks die van een slechte bron afkomstig zijn. Toch is het erg belangrijk om jouw website voor dit soort leed te behoeden, omdat het vooral op lange termijn erg schadelijk kan zijn voor een website. Het is ook niet erg om vage backlinks het voordeel van de twijfel te geven, misschien is er wel een onbekende blog die verwijst naar jouw webpagina met enorm veel potentie. Verwijder dus niet meteen alle vaag lijkende backlinks. Als je geen behoefte hebt aan backlinks die voor jouw onnodig lijken, raden we je aan om contact op te nemen met de eigenaar van de webpagina en simpelweg te vragen of een backlink verwijderd kan worden in plaats van het te rapporteren aan een zoekmachine. Dit is wel zo netjes!

Zorg er voor dat je met enige regelmaat onderzoekt of er spam backlinks verwijzen naar jouw website. Dit kun je doen door meteen het backlinkprofiel te checken, maar er zijn nog andere indicaties die hier misschien iets over zouden kunnen zeggen. Wanneer je opeens een enorme stijging of daling hebt in het verkeer op jouw website kan dit bijvoorbeeld een teken zijn dat je weer op onderzoek uit zal moeten gaan. Het is dus ook erg belangrijk om dit soort gebeurtenissen te herkennen.

Daarnaast raden we je toch echt aan om te investeren in een goede SEO-tool, vooral wanneer je veel tijd besteed aan SEO praktijken. Dit soort tools helpen zeker niet alleen bij het identificeren van spam backlinks, maar ook bij andere SEO activiteiten. Heb je nog vragen over spam backlinks? Laat het ons weten!

Onze database ontvangen?