Inbound en outbound links maken een essentieel deel uit van SEO. Je kunt dan ook niet om de vele tools heen, als Ahrefs of Moz Pro, die ondersteuning kunnen bieden bij het behalen van sterke inkomende en uitgaande links. Toch staat het belang van inbound links voor velen voorop, omdat het positieve effect van sterke inkomende links bijdraagt aan een SEO-strategie. Maar hoe zit het nou eigenlijk met outbound links als ranking factor? Behoren dit soort links tot het rijtje factoren van Google of kunnen we ze net zo goed achterwege laten? Wij hebben de feiten voor je op een rijtje gezet!
Outbound links zijn links die je in je eigen content plaatst om zo te verwijzen naar een andere website. Inbound links zijn inkomende links naar jouw website die geplaatst zijn op een andere website. Google ziet dit soort verwijzingen als een aanbeveling.
Velen zien outbound links als ranking factor, hier blijkt hier geen grondig bewijs voor te zijn. Toch is wel degelijk gebleken dat outbound links als ranking factor gezien werden in de beginjaren van SEO. Inmiddels zijn er vele andere factoren die duidelijkere signalen doorgeven aan Google.
Wel zijn er een paar dingen belangrijk om te weten voordat je outbound links volledig achterwege laat. Zoals we eerder al zeiden, ziet Google verwijzingen als aanbevelingen. Volgens Google kun je outbound links gebruiken om bronnen te citeren en zo de gebruikerservaring van een bezoeker verbeteren. Ook kun je verwijzen naar hoogwaardige en aanvullende content. We raden je dan ook zeker aan om dit te doen.
Het is van belang dat je outbound links niet overmatig gebruikt. Dit zou ertoe kunnen leiden dat een website helemaal genegeerd wordt door Google omdat het als spam gecategoriseerd wordt. Het kan slim lijken om te verwijzen naar websites met hoge autoriteit om zo zelf meer aanzien te genereren, toch werkt dit helaas niet. Je kunt het beste inzetten op een natuurlijk linkprofiel, waarbij de kwaliteit voorop staat en niet de kwantiteit.