Alles wat je moet weten over Majestic

Gepost 19.08.2021

Het vinden van de juiste tools die een SEO-strategie een flinke boost kunnen geven is niet eenvoudig. Als je al op zoek bent geweest naar geschikte tools, ben je er misschien wel achter gekomen, het zijn er enorm veel. In eerdere blogs hebben we het al gehad over de tools Moz Pro en Ahrefs, deze keer gaan we dieper in op een tool genaamd Majestic. De index van Majestic is in 2004 opgezet en heeft inmiddels triljoenen authentieke URL’s gecrawld. Over het algemeen wordt de gebruikersomgeving als overzichtelijk ervaren door professionals, voor beginners kan de interface af en toe voor wat verwarring zorgen. Gelukkig is er een uitgebreide FAQ-sectie waarin veel vragen beantwoord worden.

In tegenstelling tot andere SEO-tools biedt Majestic geen grote variatie aan mogelijkheden, dit komt met name door het expliciete gebruik van een eigen index. Dit kan gezien worden als een nadeel, toch kan de tool, afhankelijk van waar je precies naar opzoek bent de perfecte uitkomst bieden. Over het algemeen kun je tools die gebruikt worden in de SEO-industrie in drie categorieën verdelen namelijk, ad hoc keyword onderzoek, crawling en het monitoren van een positie. Majestic valt binnen de tweede categorie. Naast een gerichte focus op website crawling, is het ook mogelijk om uitvoerig backlinks te tracken en een uitgebreid domein onderzoek uit te voeren. 

Historic Index en Fresh Index

Eén van de meest gewaardeerde aspecten van Majestic is de aangeboden Historic Index. Deze index bevat wel 1.3 triljoen URL’s. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de Fresh Index, iets waarin Majestic zich onderscheid van andere tools, deze index bevat alle URL’s die in de afgelopen 90 dagen gecrawld zijn.

Backlink tracking 

Zoals we eerder al hebben vermeld blinkt Majestic ook uit wat betreft backlink tracking. De tool heeft veel handige hulpmiddelen toegevoegd die het gemak en de kwaliteit van backlink tracken bevorderen. kun je gebruik maken van de Bulk Backlink Checker die de mogelijkheid biedt om tot wel 400 URL’s te analyseren. Ook de Backlink History functie geeft waardevolle inzichten, je kunt namelijk tot 10 domeinen toevoegen waarvan de geschiedenis aan backlinks wordt weergegeven in overzichtelijke statistieken. Het is ook mogelijk om erachter te komen welke sterke domeinen verwijzen naar jouw website. Je kunt je eigen domeinen toevoegen in de Clique Hunter functie waarna je een overzicht krijgt van de sterkste domeinen die verwijzen naar jouw eigen domein. De laatste functie die we gaan bespreken is ook een waarmee Majestic zich weet te onderscheiden van de concurrentie, we hebben het over de Neighborhood Checker functie. Deze checker laat zien welke websites een backlink geplaatst hebben naar jouw website via hetzelfde IP-adres. 

Voordelen 

De tool biedt veel mogelijkheden als het gaat om de indexatie van backlinks, daarnaast is het mogelijk om een uitgebreid domein onderzoek uit te voeren. Dit zijn twee aspecten waar gebruikers erg van onder de indruk zijn. De resultaten van ieder onderzoek zijn erg overzichtelijk en functioneel. Daarnaast zijn de mogelijkheden wat betreft website crawling erg uitvoerig, iets wat voor veel bedrijven van belang is. Mocht je er niet helemaal uitkomen dan kun je terecht bij de FAQ-sectie, deze is erg uitgebreid en goed overwogen in elkaar gezet. Ook wanneer je campagnes op wilt zetten, geeft Majestic hier op eenvoudige wijze de mogelijkheid toe.

Nadelen 

Na het analyseren van de tool hebben we ook enige nadelige aspecten kunnen ontdekken. Zo zijn de mogelijkheden wat betreft het managen van keywords beperkt, terwijl dit juist voor veel bedrijven juist van essentieel belang is. Er wordt bijvoorbeeld, in tegenstelling tot andere tools geen moeilijkheidsgraad aan keywords gekoppeld. Daarnaast is het niet mogelijk om inzicht te verkrijgen in de Search Engine Result Page (SERP). Ook het uitlijnen van een landingspagina is helaas niet meegenomen in het aanbod van Majestic. In veel tools is het mogelijk om statistieken op maat te creëren om zo gericht te kunnen opereren. Dit is bij Majestic tot een zekere hoogte ook het geval, in principe is het mogelijk om deze data te verkrijgen. Een nadeel dat veel gebruikers ervaren is echter dat de statistieken in dit geval verwarrend kunnen zijn. Een laatste aspect dat we ook in de tool missen is de mogelijkheid om statistieken wat betreft Cost Per Click te verkrijgen, hier laat Majestic een waardevol aspect liggen. 

Prijzen

Majestic biedt meerdere pakketten aan die afhankelijk van de grootte van een bedrijf aan zouden kunnen sluiten. 

Lite 

Het Lite pakket is voor een maandelijks bedrag van €46,99 te verkrijgen, wanneer je jaarlijks betaalt, wordt dit bedrag verlaagd naar €39,16. Dit pakket omvat alle elementen in de hoeveelheden die nodig zijn voor kleinere ondernemingen die alleen de basis onder handen willen nemen. Er wordt toegang verstrekt aan 1 gebruiker via twee verschillende apparaten. Het is mogelijk om binnen dit pakket tot 1 miljoen analyse-eenheden uit te voeren. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van de zogenaamde Fresh Index, deze index bestaat uit de meest recent gecrawlde domeinen. Ook bevat het pakket een Site Explorer functie, Trust Flow statistieken, campagnes, een backlink checker die werkt met grote hoeveelheden en een OpenApps-functie om externe apps te embedden. In het pakket zijn 60 rapport eenheden en 5000 gegevens rijen die opgehaald kunnen worden in de Site Explorer functie. Ook kun je gebruik maken van een recent toegevoegde trefwoord generator, zo kun je op eenvoudige wijze sterke trefwoorden achterhalen.

Pro

Voor het Pro pakket betaal je maandelijks €94,99, wanneer je jaarlijks betaalt, wordt dit bedrag gereduceerd naar €79,16. Majestic laat zelf weten dat dit pakket vooral geschikt is voor professionals die opzoek zijn naar uitgebreidere mogelijkheden, ook in dit pakket heeft 1 gebruiker toegang via twee verschillende apparaten. Zo bevat dit pakket alle aspecten van het Lite pakket, toegang tot de Historic Index, rapporten die naar wens aangepast kunnen worden, een site vergelijker en nog veel meer. Ook biedt Majestic hogere aantallen wat betreft alle functies die te vinden zijn in de sectie voor hulpmiddelen, zo kunnen er in dit pakket tot wel 300 rapport eenheden en 125.00 index eenheden opgehaald worden. Daarnaast kunnen er tot 20 miljoen backlinks geanalyseerd worden per maand.

API

Ook biedt Majestic gespecialiseerde pakketten aan voor ontwikkelaars en ondernemingen die grote hoeveelheden aan data moeten verwerken. Het standaard API-pakket is geschikt voor 5 gebruikers voor een maandelijks bedrag van €379,99. In dit pakket zijn alle aspecten van het Pro pakket inbegrepen, daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van de application programming interface, ook wel API genoemd. Dit pakket omvat 100 miljoen analyse-eenheden, 30.000 gegevens rijen in Site Explorer, 950 rapport eenheden en wel 500.000 index eenheden.

Er zijn nog meer pakketten die speciaal gericht zijn op bedrijven die enorme hoeveelheden aan data verwerken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Majestic.

Majestic heeft een goede naam opgebouwd en heeft zich weten te onderscheiden van andere SEO-tools, dit komt met name door de uitgebreide indexen en specifieke backlink tracking tools die het aanbiedt. Als je opzoek bent naar een tool die kan ondersteunen bij het tracken van backlinks of crawling dan is deze tool zeker aan te raden. We wensen je veel succes en plezier bij het vinden van de juiste tools voor jouw strategie. Als je nog vragen hebt of onze hulp in wilt schakelen, dan helpen we je graag!

Onze database ontvangen?