We hadden Equote.nl nooit opgezet als we geen groot voorstander waren van backlinks. Backlinks zijn ook vandaag de dag nog tot één van de prominentste ranking factoren. Daarom speelt linkbuilding ook zo’n grote rol in een SEO-strategie. In deze blog zullen we ons toespitsen op één specifieke vorm van linkbuilding. We denken namelijk dat er vandaag de dag nog veel te behalen valt voor bedrijven als deze strategie goed wordt toegepast. We gaan het in dit artikel hebben over lokale linkbuilding. We hebben een paar handige lokale linkbuilding tips voor je op een rijtje gezet.

Wat is lokale linkbuilding en hoe werkt het?

Deze vorm van linkbuilding richt zich op het behalen van backlinks op lokaal niveau. Normaliter richt je je wanneer je backlinks wilt verkrijgen, op links die relevant zijn aan de industrie waarin je je bevindt. Bij lokale linkbuilding richt je je niet alleen op de relevantie van een branche, maar ook op een specifieke omgeving.

Lokale linkbuilding maakt deel uit van lokale zoekmachine optimalisatie. Deze vorm van optimalisatie draagt bij aan het behalen van een sterke organische positie in de ranking van een zoekmachine voor zoektermen die vaak worden gezocht op lokaal niveau. Hierdoor heb je de mogelijkheid om lokaal verkeer op een gerichte manier aan te trekken. Dit kan een goede manier zijn om de mensen te bereiken die daadwerkelijk jouw producten zullen kopen of jouw diensten af zullen nemen.

Als kapper is de kans bijvoorbeeld veel aannemelijker dat je hoger in de zoekresultaten zult raken op een zoekwoord als ‘Kapper Groningen’ in plaats van ‘Kapsalon’. De competitie van de lokale zoekterm is simpelweg veel minder groot ten opzichte van de competitie die strijdt om een hoge ranking als het gaat om een algemene zoekterm.

Het doel van lokale linkbuilding is om meer kwalitatieve verwijzingen die afkomstig zijn van lokale websites of bedrijven te bemachtigen. Hierbij kun je denken aan een backlink van een lokale nieuwswebsite of van een lokale ondernemer. Over het algemeen zijn er geen grote aantallen backlinks nodig om goed te kunnen ranken op een lokale zoekterm. Dit aantal is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid competitie die binnen de geografische grenzen vallen. In een stad als Amsterdam is er vanzelfsprekend meer competitie ten opzichte van een in een dorp nabij Leeuwarden.

We hadden je graag een stappenplan willen geven om het beste resultaat te kunnen behalen. Toch is dit helaas niet mogelijk, omdat het resultaat van enorm veel verschillende aspecten afhankelijk is. Een combinatie van alle factoren zal dan ook bijdragen aan het uiteindelijke succes. Lokale linkbuilding is een tijdig proces, dat op lange termijn zeker zijn vruchten af zal werpen.

Waarom zijn lokale backlinks zo belangrijk?

Zoals we eerder al lieten weten, kunnen lokale backlinks bijdragen aan het verbeteren van een positie van een website in de zoekresultaten van lokale zoektermen. Wanneer een lokale linkbuilding strategie goed opgezet wordt zal de link juice die hiermee verkregen wordt, een positieve invloed hebben op de waarde van een webpagina. Door de verwijzing wordt er namelijk een bepaalde mate van autoriteit en waarde overgedragen. 

Daarnaast worden er wanneer er lokale backlinks afkomstig zijn van websites met een hoge domein autoriteit bepaalde signalen doorgegeven aan het algoritme. Een website met veel lokale backlinks kan betekenen dat een website erg waardevol is voor de omgeving. Dit vergroot de kans dat de positie in de zoekmachine verbeterd wordt.

Een sterke positie in de zoekresultaten zorgt ervoor dat je meer organisch verkeer aantrekt. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer leads en daarmee ook sales. Zo heb je de mogelijkheid om net een stap voor te zijn op concurrenten uit de omgeving.

Wanneer we online op zoek zijn naar een dienst die we willen afnemen gebruiken we toch vaak een term in combinatie met de plek waar we een dienst of product willen afnemen. Denk aan zoektermen als ‘kapper Den Bosch’ of ‘opslag Groningen’. Herken je het? Juist daarom is het erg interessant om meer tijd en moeite te investeren in lokale linkbuilding om beter te ranken op lokale zoektermen!

Hoe begin ik met lokale linkbuilding?

Het opzetten van een lokale linkbuilding strategie lijkt lastig. Toch kun je zelf vanmiddag nog aan de slag gaan! We hebben vijf handige lokale linkbuilding tips voor je.

1. Google My Business

Ten eerste, raden we je  aan om een Google My Business pagina aan te maken. Dit is heel eenvoudig en zorgt ervoor dat je online beter vindbaar bent. Daarnaast worden gebruikers meteen met de de belangrijkste informatie geconfronteerd wanneer ze je zoeken, namelijk je contactgegevens. Ze hoeven dus niet pagina’s lang door te klikken om een adres of telefoonnummer te vinden. Ook heb je de kans om in de felbegeerde top 3 te komen van bedrijven die relevant zijn aan een zoekterm. Het is belangrijk dat alle informatie die je deelt klopt. Zo zorg je ervoor dat een zoekmachine consistente signalen ontvangt.

2. Creëer lokale content

Om een lokaal publiek aan te kunnen trekken is het een goed idee om ook content te creëren die dit publiek aan zal spreken. Een zoekmachine is op zoek naar indicaties die er op wijzen dat een website zich specifiek richt op een geografisch gebied. Daarom is het van belang om dit soort signalen uit te dragen. Als je af en toe informatie plaatst over de plek waar je werkzaam bent dan kan dit dus positief uitpakken. Zo zou je kunnen vertellen over de geschiedenis van de stad, over andere lokale ondernemers of over de komende evenementen die er plaats zullen vinden. Je kunt ervoor kiezen om hier een speciale pagina aan te wijden of je kunt ervoor kiezen om blogs te gaan schrijven. Probeer lokale zoekwoorden ook toe te voegen aan content die niet direct over de omgeving gaat.

Zo laat je niet alleen zien aan een zoekmachine dat je lokaal actief bent, maar vergroot je ook de kans dat mensen in de omgeving verwijzen naar het stuk of het artikel.

Vind je het lastig om content te schrijven? Dan zou je eens in je omgeving kunnen rondvragen, misschien dat iemand er wel affiniteit mee heeft. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hier een professional voor in te huren. Het zou zonde zijn als je deze kans laat liggen!

3. Lokale vermeldingen

Nu is het tijd om wat onderzoek te doen. Zo raden we je aan om een lijst te maken van alle websites waarop je een lokale vermelding zou kunnen verkrijgen. Dit kan op veel verschillende manieren. Het is de bedoeling om op zoveel mogelijk plaatsen de naam van je bedrijf, het adres, een telefoonnummer en eventueel een link naar je website achter te laten. Dit vergt enige creativiteit, maar je zult je verbazen over de mogelijkheden. 

Business directories

Daarnaast zou je je kunnen aanmelden voor zogenaamde ‘business directories’. Dit zijn websites die alle bedrijven binnen een specifieke branche bij elkaar gevoegd hebben. Je kunt het bijna zien als een soort telefoonboek.

Recensie websites

Een derde optie is om eens een kijkje te nemen op lokale websites waarop recensies over bedrijven geplaatst worden. Staat jouw bedrijf er nog niet tussen? Dan kun je je ervoor aanmelden. Recensies worden door de meeste gebruikers gezien als betrouwbaar en waardevol. Het kan dan ook geen kwaad om klanten aan te sporen om een reactie achter te laten. Nu je toch bezig bent kun je ook gerust eens een kijkje nemen op nationale websites die deze service aanbieden.

Social media

Social media is ook een belangrijke plek waarop je vermeldingen van je bedrijf achter kunt laten.

Lokale websites

Kijk natuurlijk ook naar de mogelijkheden die lokale websites aanbieden. Zo zijn er voor veel steden websites te vinden waarop alle lokale ondernemingen worden bijgehouden. Ook dit soort websites kunnen erg handig zijn om de lokale vermeldingen omhoog te schroeven. 

Lokale nieuwswebsites

Een ander goede optie is om eens te kijken of het mogelijk is om een artikel te plaatsen met verwijzingen naar je eigen website op lokale nieuwswebsites. Dit soort websites beschikken over het algemeen vaak over goede kwaliteit. Vaak heb je de mogelijkheid om een blog aan te leveren waarin je een of twee links naar een eigen website kunt verwerken. Bij Equote.nl hebben we een groot aanbod aan lokale nieuwswebsites, neem dus zeker een kijkje! Je kunt ervoor kiezen om zelf de beste websites uit te kiezen of om samen met ons een sterk lokale linkbuilding pakket samen te stellen.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je het aantal lokale vermeldingen zou kunnen vergroten. Neem eens een kijkje naar wat mogelijk is en maak hier een lijst van. Vervolgens kun je je website beetje bij beetje onder een groter publiek brengen. Wees creatief!

4. Ruil links met lokale ondernemers

Naast dat je altijd even navraag kunt doen bij vrienden of kennissen over mogelijke vermeldingen en/of backlinks, zou je ook eens contact kunnen opnemen met andere lokale ondernemers. Iedere ondernemer wil er in principe voor zorgen dat de online zichtbaarheid van hun website optimaal is. Het kan dan ook geen kwaad om elkaar een handje te helpen met lokale linkbuilding. Natuurlijk is het niet te bedoeling om overmatig links te gaan ruilen. Neem vooral contact op met bedrijven die werken in complementaire bedrijfssectoren.

Een optie is om een pagina toe te voegen aan je website met ‘aanbevolen bedrijven’ of je kunt een partner pagina aanmaken.

Dit is een vrij snelle manier om wat lokale backlinks te bemachtigen. Wel is het van belang dat de websites van goede kwaliteit zijn en dat ze relevant zijn aan de branche waarin je werkt. Wanneer dit niet zo is dan zouden dit soort links geen toegevoegde waarde hebben voor bezoekers aan van een website en zou het gebruikers kunnen gaan irriteren. Daarnaast is dit op SEO gebied ook geen goede keuze.

5. Onderzoek wat de concurrentie doet

De laatste lokale linkbuilding tip is om eens een kijkje te nemen naar wat concurrenten doen. Van wat voor soort websites zijn er backlinks verkregen? De kans is namelijk groot dat ook jij van een groot aantal van deze websites een backlink kunt bemachtigen. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier wat middelen in te investeren.

Het is bij deze tactiek wel belangrijk dat je je richt op backlinks van goede kwaliteit. Alleen zo zorg je ervoor dat je je linkprofiel versterkt.

Het enige nadeel is dat dit enige technische kennis vergt. Je kunt hiervoor namelijk tools gebruiken als Ahrefs en MozPro. Gelukkig zijn er veel specialisten die je hierbij kunnen helpen wanneer je hier zelf nog geen ervaring mee hebt.

Blijf een linkprofiel onderhouden

Naast het verkrijgen van nieuwe backlinks raden we je ook aan om eens een kritische blik te werpen op het linkprofiel van jouw website.

Om het profiel te kunnen optimaliseren is het eerst van belang dat alle backlinks gelinkt zijn aan de juiste informatie. Zorg er dus voor dat de naam van het bedrijf, het adres en het telefoonnummer allemaal kloppen. Dit is belangrijke informatie voor een zoekmachine, zo geef je consistente signalen met betrekking tot een locatie.

E-A-T

Daarnaast kun je eens een kijkje nemen naar de kwaliteit van de backlinks waarover je al beschikt. Zitten er links tussen die eigenlijk niet zoveel toegevoegde waarde hebben? Dan kun je een publisher vragen deze te verwijderen. Je kunt de kwaliteit van een website bepalen op basis van het E-A-T principe. Deze afkorting staat voor expertise, authority en trustworthiness.

Expertise

Ten eerste, is expertise van een website belangrijk. Beschikt de website over expertise? Beschikt de website over waardevolle informatie met betrekking tot de branche waarin je actief bent?

Authority

Ten tweede, is het belangrijk om te kijken naar de autoriteit van een website. De autoriteit van een website kun je bepalen op basis van het aantal backlinks en vermeldingen van een website. Dit laat een zoekmachine weten dat een website valide is en vertrouwd wordt door andere websites. Dit is een belangrijk aspect van een waardevolle backlink.

Trustworthiness

Het laatste aspect richt zich op geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een website in de ogen van een zoekmachine. Dit heeft met name te maken met transparantie vanuit een website. Zijn de contactgegevens makkelijk te vinden? Zijn de recensies organisch verkregen? Zijn de algemene voorwaarden te vinden op de website? Ook de inhoud van een website doet er toe. Is de content hoogwaardig en relevant?

Wanneer het antwoord ja is op alle bovenstaande vragen, dan kun je er zeker van zijn dat een backlink kwalitatief goed is.

Ben je goed op weg met een lokale linkbuilding strategie, maar heb je net dat extra zetje nodig? Of wil je lokale linkbuilding uitbesteden? Dan kunnen wij je helpen! In ons aanbod zijn veel kwalitatieve lokale websites te vinden. We raden je aan om eens te kijken naar de link mogelijkheden op lokale nieuwswebsites die we aanbieden. Dit soort sites zijn een goede strategische toevoeging aan een backlinkprofiel omdat dit soort websites over een uitstekende kwaliteit beschikken.

Stuur ons een berichtje en vertel ons waar je naar op zoek bent. We stellen graag een lokale linkbuilding pakket voor je samen! Zo kunnen we samen je lokale zoekmachine optimalisatie strategie een boost geven.