Linkbuilding op zich kan een erg tijdrovende klus zijn. Daarom raden we je dan ook aan om gebruik te maken van linkbuilding tools die je hierbij kunnen ondersteunen. We hebben de beste tools die er te verkrijgen zijn voor je op een rijtje gezet.
De eerste tool die we met je willen bespreken is Ahrefs. Mocht je alleen de mogelijkheid hebben om in één tool te investeren, dan raden we Ahrefs zeker aan. Dit komt door de goede prijs-kwaliteit verhouding.
Deze tool is erg bekend in de SEO-industrie wegens de grote omvangrijkheid aan mogelijkheden die het aanbiedt. De tool wordt eigenlijk alleen aangeraden voor professionals door het team van Ahrefs. Toch denken we dat ook gemotiveerde beginners met de tool zouden kunnen werken met behulp van de uitgebreide FAQ-sectie.
De tool heeft niet alleen alles in huis voor het creëren van een sterke link building strategie, ook biedt het nog vele andere functies aan. Zo kun je gebruik maken van een zoekwoorden onderzoek functie, een Content Explorer, de Rank Tracking-sectie en technische SEO-pagina audits.
Er zijn een paar functies met betrekking tot linkbuilding die Ahrefs aanbiedt die erg interessant zijn. Zo kun je in de Link Intersect sectie zien welke websites verwijzen naar concurrerende webpagina’s maar niet naar jouw pagina. Deze informatie kan erg handig zijn. Wanneer een website verwijst naar een concurrent, betekent dit niet meteen dat ze ook een backlink naar jouw pagina zouden willen plaatsen. Het kan namelijk zo zijn dat de concurrent en de website beheerder een persoonlijke band hebben. Met behulp van deze functie kun je erachter komen of een webpagina naar meerdere concurrenten verwijst, wanneer dit het geval is betekent dit dat je een hogere kans hebt op het behalen van een backlink.
Als je nog niet veel ervaring hebt met SEO-tools in het algemeen, dan kan Linkody de uitkomst bieden. Alhoewel de kwaliteit ervan niet op weet te boksen tegen gerenommeerde tools als Majestic of Moz, is het wel degelijk een goede optie. Deze tool is eenvoudig in gebruik en erg betaalbaar. Eén van de beste onderdelen van Linkody is de uitgebreide index die het aanbiedt. Het fijne is dat je Linkody altijd kunt uitproberen voor een proefperiode van 30 dagen.
Een functie van Linkody die we erg waarderen is te vinden in een sectie genaamd Top Pages. Hier kun je erachter komen welke pagina’s de meeste backlinks hebben behaald, niet alleen voor jouw eigen domein maar ook van die van de concurrentie. Op deze manier zou je erachter kunnen komen hoe een concurrerende website te werk gaat, daar kan jij vervolgens je voordeel mee doen.
BuzzStream is een heel ander soort SEO-tool, het helpt je om linkbuilding campagnes goed bij te kunnen houden. In principe biedt BuzzStream een platform aan waarop de communicatie via e-mail op handige wijze geregistreerd wordt. Zo heb je dus geen last meer van een ongeorganiseerde inbox of een verwarrende spreadsheet.
De tool zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van alle conversaties die plaatsvinden. Je kunt dit doen voor meerdere campagnes. Dit is iets waar vooral grotere bedrijven over het algemeen baat bij kunnen hebben wanneer er veel medewerkers met een proces gemoeid zijn. Het bijhouden van grote aantallen aan e-mails is erg eenvoudig, je krijgt meteen een duidelijk overzicht van de status van alle binnengekomen en verstuurde e-mails.
Daarnaast kun je waardevolle contact informatie verzamelen van de bedrijven en belangrijke personen in de niche waarin je werkt. Dit kun je doen door middel van het uploaden van een eigen gecreëerde lijst, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van de Discovery functie. Zo selecteert BuzzStream websites die gerelateerd lijken te zijn aan jouw website. Daarna hoef je alleen nog je eigen e-mailadres te verlinken met het platform om contact te kunnen opnemen.
Eén van de beste functies van BuzzStream is dat je een Relationship Status tag kunt toevoegen aan een contact. Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen bijvoorbeeld; not yet researched, not started, prepped for outreach, attempting to reach, in talks, waiting for result, agreed to link, link accepted en rejected. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gepersonaliseerde tags te creëren. Zo kun je dus duidelijk aangeven in welke fase je met een contact zit. BuzzStream zorgt ervoor dat je veel efficiënter contacten kunt leggen en kunt communiceren.
De welbekende SEO-tool Moz Pro hoort natuurlijk ook in dit rijtje thuis. Het creëren van een linkbuilding strategie kan gecompliceerd zijn, daarom kan het geen kwaad om wat inzicht te hebben in wat de concurrentie doet. Met behulp van de Moz Link Explorer is dit mogelijk. Je hoeft alleen de URL toe te voegen van de concurrent, daarna heb je een volledig inzicht in alle verkregen backlinks. Je kunt met behulp van deze tool onder andere de Domain Authority en Spam Score bekijken.
Ook de Anchor Text analyse die Moz aanbiedt kan van pas komen. Zo kun je erachter komen wat de meest gebruikte ankertekst is in het backlinkprofiel van een website. Nu zul je misschien denken, ja en? Wanneer de ankerteksten binnen een backlink profiel veel vergelijkingen hebben dan kan dit duiden op de toepassing van een negatieve SEO-tactiek. Dit soort waardevolle informatie kun je vervolgens weer gebruiken tijdens het versterken van jouw eigen strategie.
Deze software biedt alles wat nodig is om backlinks te analyseren. Het bevat de standaard benodigdheden, maar beschikt ook over een paar unieke functies die het uitvoeren van een backlink analyse meer diepte kunnen geven.
Zo kun je gebruik maken van een functie genaamd ‘Unnatural Link Detection‘. In deze sectie kun je meer te weten komen over de staat van het linkprofiel van een bepaalde pagina. De functie genaamd ‘Domain Profile Influence‘ vertelt je meer over de ratio aan links die je krijgt van domeinen met een hoge, goede, gemiddelde of lage kwaliteit. Deze informatie wordt weergegeven met behulp van een afbeelding, zo weet je meteen of je nog moet werken aan het behalen van backlinks die voldoen aan een bepaalde kwaliteit. Als je geïnteresseerd geworden bent, dan raden we je aan om gebruik te maken van de proeftijd van 7 dagen die CognitiveSEO aanbiedt.
Zoals de naam ook verklapt, richt deze tool zich naast het monitoren van zoekwoorden vooral op het monitoren van backlinks. Dit doen ze niet op basis van een eigen index maar op basis van data die verzameld is vanuit Moz Pro en Majestic. Deze tool erg behulpzaam wanneer je geïnteresseerd bent in de tactiek van de concurrentie. Monitor Backlinks biedt ook mogelijkheden wat betreft het tracken van de SERP-positie en verschaft uitgebreide rapporten. Monitor Backlinks is erg eenvoudig te gebruiken, we raden beginners dan ook zeker aan om hier mee aan de slag te gaan. Over het algemeen biedt de tool vele mogelijkheden, toch komt het niet in de buurt van Ahrefs, Moz of Majestic. Waarom we deze tool toch aan dit lijstje hebben toegevoegd? Dit komt met name door de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast denken we dat het voor beginners in de SEO-industrie alsnog veel kan opleveren.
We hopen dat er een geschikte linkbuilding tool voor je tussen zit. Als je nog vragen hebt over een specifieke tool of over linkbuilding, dan beantwoorden wij die graag!