Link velocity: is dit een ranking factor?

Gepost 19.01.2022

Het behalen van veel backlinks voor een website of domein in een korte tijd lijkt een optimaal scenario. Link velocity is de term die we in de SEO-industrie gebruiken voor deze backlink groei. Veel professionals zijn in de veronderstelling dat link velocity deel uitmaakt van de ranking factoren van Google. Dit zou betekenen dat link velocity niet alleen een positieve invloed zou hebben op de ranking van een website, maar ook veel schade aan zou kunnen richten. Anderen zijn van mening dat link velocity geen ranking factor is. In dit artikel zullen we je vertellen hoe het zit!

Waar komt de term link velocity vandaan?

Er werd voor het eerst gesproken over link velocity naar aanleiding van een patent dat in 2003 door Google werd aangevraagd. Het document gaat dieper in op de manier waarop een zoekmachine een website zou moeten beoordelen op basis van de groei van het linkprofiel. De inhoud van het document werd op verschillende manieren geïnterpreteerd waardoor er verschillende theorieën gecreëerd werden.

Google over link velocity

Velen zijn nog sceptisch over link velocity omdat het volgens het patent nadelig voor een website zou zijn als er sprake is van backlink groei. Toch ligt dit veel genuanceerder volgens andere SEO-experts. In het patent wordt namelijk ook beschreven dat het in deze gevallen zou gaan om een onnatuurlijke groei over een langdurige periode op basis van specifieke bijbehorende kenmerken. De zoekmachine zal een website dus niet meteen negatief beoordelen als het gaat om een stijgend aantal aan backlinks. Ook de Webmaster Trends Analist van Google, John Müller, heeft zich uitgelaten over dit onderwerp. Zo laat hij weten dat het er niet zozeer om gaat hoeveel backlinks je binnen een bepaalde tijd verkrijgt, het gaat vooral om de kwaliteit ervan en de natuurlijke manier waarop de links bemachtigd zijn. 

Op basis van deze informatie kunnen we dus vaststellen dat er geen hard bewijs is dat link velocity tot de ranking factoren behoort. Haal al jouw linkbuilding tools maar uit de kast! Er zijn nog vele andere termen zoals domein historie of domein autoriteit die ook als ranking factor bestempeld worden, maar dit misschien helemaal wel niet zijn. Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over deze onderwerpen!

Onze database ontvangen?