Link attributen, 4 manieren hoe je ze kunt gebruiken

Gepost 19.01.2021

Vorig jaar kondigde Google al aan dat naast follow en nofollow, nieuwe link attributen zoals Sponsored of UGC (User Generated Content) gebruikt kunnen worden.

Is het nodig om deze te gebruiken?

Het korte antwoord is ja, dat is nodig.

Waarom? Google heeft dit in de richtlijnen staan voor webmasters en daarom zou het dus verplicht zijn. De  vraag of je dit dus ook echt wilt toepassen kun je het beste zelf beantwoorden.

Zolang Google niet ziet dat er eigenlijk is betaald voor de link, zal er dus in feite ook niets gebeuren. Op de lange termijn kan dit wel gevolgen hebben. Google kan deze termen steeds belangrijker gaan vinden en een penalty uitdelen op het moment dat je de attributen niet gebruikt.

Kortom, anno 2021 is het zeker de moeite waard om je volgende gesponsorde content zoals affiliate-links van bijvoorbeeld Tradetracker wel te voorzien van dit soort link attributen. Onderstaand lees je wanneer je welke tag gebruikt.

Follow

Wanneer je geen geld aan de link verdient en het gewoon leuk vind om te linken naar een bepaald product of een dienst, dan kun je gewoon een follow link gebruiken.

Met een follow link geef je aan dat je de website waarnaar je link vertrouwd. Hier heeft Google geen moeite mee.

Deze tag zet je als volgt in:

rel=”follow”

Voorbeeld:

Link attributen

Nofollow

Een nofollow link kun je voor verschillende situaties gebruiken.

  1. Je vertrouwd de website niet maar je wilt hem wel benoemen. Vraag je alleen af of je dan wel naar de webpagina wilt linken.
  2. Je vindt het de moeite waard om naar de pagina te linken maar wil wel aangeven dat je niet verdient aan de link.

Deze tag gebruik je als volgt in de html:

rel=”nofollow”

Voorbeeld:

link attributen

Sponsored

Sponsored link attributen gebruik je wanneer je betaald krijgt voor de linkvermelding. Denk aan een gesponsord bericht, affiliate-links of links naar specifieke producten. De nuance tussen een dit soort links weet Google aardig goed, dus in deze gevallen is het plaatsen van een sponsored tag zeker aan te raden. Dit doe je op de volgende manier:

rel=”sponsored”

of

rel=”nofollow sponsored”

Voorbeeld:

rel=”sponsored”

UGC

User Generated Content zie je minder voorbij komen en gebruik je eigenlijk ook alleen wanneer een gebruiker van je site een affiliate link in bijvoorbeeld de reacties plaatst. Deze tag kun je als volgt ggebruiken

Deze tag zet je als volgt in:

rel=”ugc”

Voorbeeld:

Rel="ugc"

Tip: Gebruik de noopener tag

Google ziet ook graag dat je gebruik maakt van de noopener tag. Deze tag is bedoeld om links beter te beveiligen. Op deze manier kun je in Lighthouse de resultaten verbeteren en beveilig je jouw eigen site tegen aanvallen van sites waarnaar je linkt.

Geeft deze tag minder waarde?

In principe niet, sterker nog, je geeft aan Google aan dat je link is beveiligd. Dit stellen ze sinds 2020 op prijs in het lighthouse rapport. Daarom zou het zeker geen negatieve gevolgen kunnen hebben voor je linkwaarde.

Daarmee is het niet gezegd dat je link meer waard voor Google.

Wil je meer weten over het gebruik van deze link attributen? Neem dan contact met ons op!

Onze database ontvangen?