Hoe meet je de kwaliteit van een link?

Gepost 27.10.2021

Linkbuilding maakt een belangrijk deel uit van SEO. Het gaat bij linkbuilding om het verhogen van het aantal inkomende links die van goede kwaliteit zijn, met als doel om een hogere positie in de ranking van een zoekmachine te kunnen . Het opzetten van een linkbuilding strategie vergt veel middelen. Het zou zonde zijn om de tijd, geld en moeite te investeren in links die van lage kwaliteit zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je erachter kunt komen wat de kwaliteit van een link is. We zullen een paar opties met je bespreken zodat je in de toekomst verzekerd bent van links met uitstekende kwaliteit.

Link categorieën

Niet alle backlinks hebben dezelfde kwaliteit, dit is namelijk van veel verschillende factoren afhankelijk. Wanneer je een paar backlinks weet te bemachtigen die van uitstekende kwaliteit zijn, kan dit meteen een positieve invloed hebben op de ranking van een website in de Search Engine Results Page (SERP). Toch gaat het niet alleen maar om de links van de hoogste kwaliteit. Matige links kunnen ook zeker bijdragen aan SEO, maar het zal langer duren voordat je het gewenste effect zult behalen. Daarnaast is het erg belangrijk om de kwaliteit van jouw backlinks goed in de gaten te houden, zo kun je voorkomen dat jouw website op enige manier in aanraking komt met spam activiteiten.

Voor een zoekmachine zijn er drie verschillende soorten backlinks. Tot het laagste niveau behoren de links van slechte kwaliteit namelijk, de links die bekend staan als spam. Dit soort links zijn gecreëerd om een zoekmachine te manipuleren en gaan daarmee in tegen de richtlijnen die een zoekmachine heeft opgesteld. Het is belangrijk om enig contact tussen jouw website en een spam website te vermijden om te voorkomen dat jouw website geassocieerd wordt met dit soort praktijken.

Tot het tweede niveau behoren de links die van middelmatige kwaliteit zijn. Dit soort links kunnen een positieve invloed hebben op SEO en zijn over het algemeen eenvoudiger te behalen dan links van uitstekende kwaliteit. Omdat minder middelen nodig zijn, is dit een erg populaire optie om op een snelle manier meerdere backlinks te kunnen behalen.

De backlinks die deel uitmaken van het hoogste niveau zijn natuurlijk de backlinks van uitstekende kwaliteit. Ook wanneer je maar een klein aantal van dit soort links behaalt, kan dit al een enorme boost geven aan jouw SEO strategie. Het nadeel is alleen wel dat het veel tijd, moeite en geld kan vergen om dit soort links te bemachtigen. Redactionele plaatsingen leiden bijvoorbeeld vaak tot een uitstekende backlink. Dit soort websites zijn zich bewust van hun waarde en doen er alles aan om deze waarde te behouden. De normen voor een plaatsing zijn daarom over het algemeen erg hoog.

Eigenlijk weet niemand hoe de waarde van een backlink exact tot stand komt. Inmiddels hebben we een idee van de factoren die hier een rol in spelen, maar niemand weet om welke factoren het precies gaat of hoe zwaar elke factor weegt. Toch zijn er ons door de jaren heen een aantal belangrijke zaken opgevallen, die we graag met je willen delen.

De drie belangrijkste basis factoren van backlinks met een uitstekende kwaliteit

Eigenlijk alle informatie die je omtrent dit onderwerp tegen zult komen is subjectief. Niemand weet namelijk precies hoe het zit. Toch zijn er drie aspecten die, hoe je het ook went of keert, steeds weer terug komen.

1. Organische plaatsing

Het eerste aspect heeft te maken met de intentie van een plaatsing van een link. Een link zou geplaatst moeten worden omdat de inhoud een eventuele toevoeging zou kunnen zijn voor lezers. Een organische plaatsing die natuurlijk oogt is dan ook belangrijk. Een organische plaatsing zien vele marketing professionals als het terug verdienen aan alle geïnvesteerde moeite en tijd. Het is belangrijk dat een plaatsing natuurlijk is en niet gedaan wordt om een zoekmachine om de tuin te leiden. Wanneer een zoekmachine onnatuurlijke backlinks detecteert is er een kans dat dit in de eerste instantie geen gevolgen heeft. Als dit echter herhaaldelijk opgemerkt wordt, dan kan het zomaar zijn dat een website negatieve gevolgen ervaart in de ranking van de zoekmachine.

2. Gerenommeerde websites

Naast dat een link op een natuurlijke wijze binnen een backlinkprofiel zou moeten passen, is het ook belangrijk dat het afkomstig is van een gerenommeerde website. Zoekmachines hechten steeds meer waarde aan de zogenaamde ‘social proof’ van een website. Dit heeft vooral te maken met de geloofwaardigheid van een pagina. Een zoekmachine kijkt naar de reputatie en het belang van een webpagina. Deze indicatie wordt met name gebaseerd op het aantal links dat een website weet te behalen. De theorie van een zoekmachine is, des te meer links, des te belangrijker een website is. Natuurlijk is dit niet de enige factor, maar wel een hele belangrijke. Ook is het van belang om zorgvuldig met deze kennis om te gaan en hier geen misbruik van te maken. Er zijn namelijk veel manieren om een zoekmachine te manipuleren, maar zoals we eerder al vermeld hebben, resulteert dit altijd tot een bestraffing zodra een zoekmachine dit door heeft.

3. Relevantie van een link

De laatste belangrijke factor heeft te maken met de relevantie van een link. Als je al een beetje onderzoek gedaan hebt naar het behalen van sterke backlinks, ben je deze term hoogstwaarschijnlijk keer op keer tegengekomen. Ook later in dit artikel zullen we nog dieper ingaan op de relevantie van een website. Als een backlink geplaatst wordt, dan kijkt een zoekmachine naar de relevantie van de pagina en het domein van een backlink.

Stel je voor, je biedt via jouw website lidmaatschappen aan voor een klimvereniging. Je hebt aankomende maand een klimuitje voor beginners georganiseerd om mensen kennis te laten maken met de sport. Als jouw website genoemd wordt op een externe website dat normaliter gaat over het algemene bedrijfsleven, in een blog dat gaat over het belang van sporten, dan betekent dit dat de relevantie van een pagina bevorderlijk zou zijn voor de kwaliteit van de backlink. Toch heeft het domein op zich geen enkele relevantie aan jouw website. In een ander scenario wordt er een backlink van jouw website geplaatst op een website die extreme sporten promoot. In dit geval is de kans groot dat de backlink hoog scoort op relevantie met betrekking tot de pagina en het domein.

Hoe ontwikkel je een eigen tactiek om de kwaliteit van een link te bepalen?

Dit waren de basis factoren die een rol spelen in de waarschijnlijke berekening van de kwaliteit van een link. Het is belangrijk om deze goed te onthouden. Om concrete stappen te kunnen ondernemen hebben we nog een aantal aspecten op een rijtje gezet. Denk goed over deze vragen na en ontwikkel een eigen stappenplan zodat je hoogwaardige links kunt bemachtigen voor jouw website.

Hoeveel extra bezoekers trek je door middel van een specifieke link aan?

De eerste tactiek is om een schatting te maken van de hoeveel aan bezoekers van een website die je aan zult trekken als je een bepaalde link laat plaatsen. Voordat je veel geld, moeite en tijd investeert zul je moeten kijken naar het effect dat een dergelijke plaatsing zou kunnen hebben. Het gaat hier om een schatting, omdat het vrijwel onmogelijk is om erachter te komen hoeveel bezoekers daadwerkelijk geconverteerd worden. Met behulp eerdere ervaringen en op basis van de data die je met verschillende bekende SEO tools, als Moz Pro of SEMrush, kunt bemachtigen over een externe website, zou je een schatting kunnen maken. Op basis van dit getal kun je vervolgens de afweging maken of het behalen van deze backlink een goede investering zou kunnen zijn.

Wat is de kwaliteit van de inbound en outbound links?

Zoals we eerder al hebben laten weten, raden we je aan om gebruik te maken van SEO tools om data over een externe website te bemachtigen. Dit kan veel inzicht bieden in de kwaliteit van een website en de inkomende en uitgaande links. Het uitvoeren van een onderzoek is van belang om de kwaliteit van een backlink te kunnen garanderen. Als een website beschikt over goede uitgaande links, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het is belangrijk om er op te letten dat een website geen gebruik maakt van black hat SEO praktijken. Wanneer een backlink profiel van een website dit idee bij je wekt, kun je er beter voor kiezen om niet met de externe partij samen te werken tot je dit kunt uitsluiten. Het zou zonde zijn dat dit soort malafide praktijken van de externe website ook een negatieve invloed zouden kunnen voor jouw backlink profiel. Dan zouden alle investeringen voor niets geweest zijn. Daarnaast kun je een kijkje nemen in de uitgaande links van een website. Naar welke websites wordt er verwezen? Zijn de websites relevant? Als het antwoord op de laatste vraag ja is, dan hoef je je vooralsnog geen zorgen te maken. Als de links irrelevant blijken of verwijzen naar vage websites, dan is dit een teken dat een dergelijk backlink meer schade aan zou kunnen richten dan dat het bevorderlijk zou zijn voor een backlink profiel.

Zou je betalen voor de link?

Een goede tactiek om erachter te komen hoe je daadwerkelijk denkt over de kwaliteit van een link is om jezelf de vraag te stellen of je zou betalen voor een backlink afkomstig van deze website. Hiermee willen we je niet aansporen om dit te doen. Deze vraag geeft alleen een goede indicatie over hoe je over een bepaalde website denkt. Als je de vraag beantwoordt met ja, dan zegt dit genoeg. Daarna zou je je nog af kunnen vragen hoeveel je zou betalen en waarom je dat bedrag ervoor over zou hebben. Dit geeft een goede indicatie van hoe je op persoonlijk niveau een website zou beoordelen. Als je de vraag met nee zou beantwoorden, dan kun je het beste op zoek gaan naar andere links.

Welke factoren staan volgens jou voor kwaliteit?

Het ultieme doel van een backlink is niet om meer verkeer te kunnen genereren. Daarom hoeft de positie die een externe website inneemt in de zoekresultaten niet bepalend te zijn. Het is belangrijk om na te denken over welke factoren voor jouw website van belang zijn. Als dit wel het aantrekken van meer verkeer is dan is de positie natuurlijk juist wel van belang. Wil je juist dat de kwaliteit van een link uitstekend is? Dan kun je in dit geval het beste kiezen voor de meest relevante sites. De mate van het verkeer van een website hoeft dus niet meteen iets negatiefs te betekenen. We raden je dan ook aan om geen keuzes te maken die alleen gebaseerd zijn op deze factor.

Is er een semantische relevantie?

Om de kwaliteit van een link te kunnen beoordelen kun je kijken naar de semantische relevantie ten opzichte van jouw eigen website. Semantiek gaat over de betekenis die we aan bepaalde woorden hebben gegeven.

Veel professionals hebben een semantische benadering omdat er door hen gedacht wordt dat deze relevantie erg belangrijk is. Een website is dus relevant aan een andere website als er overeenkomende termen genoemd worden op deze websites, dit wordt ook wel word-matching genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een website waarop Surinaamse recepten gedeeld worden. Wat word-matching betreft zou een website die reizen naar Suriname organiseert een goede relevante match zijn omdat beide onderwerpen zich richten op Suriname. Klinkt logisch toch? Veel marketing professionals maken gebruik van deze benadering en zijn succesvol. Niet iedereen is het hier mee eens omdat het door het algoritme van een zoekmachine alsnog niet als relevant gecategoriseerd zou worden. Toch kan het geen kwaad om hier rekening mee te houden wanneer je opzoek bent naar links van goede kwaliteit.

Wat is de intentie van bezoekers?

Sommige marketing professionals vinden de semantische benadering veel te kort door de bocht. In plaats daarvan zou je volgens hen beter kunnen kijken naar het verkeer van een website dat de potentie heeft om geconverteerd te worden. Het gaat natuurlijk om een schatting, omdat er nog geen concrete data is. Op basis van de hoogte van dit getal kun je afwegen of het de investering waard is. Wanneer er naar alle waarschijnlijkheid maar enige bezoekers geconverteerd zullen worden, dan is de match tussen de websites waarschijnlijk niet goed genoeg. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de intentie van een bezoeker. Als iemand een website bezoekt om een lekker Surinaams recept te vinden, kun je je afvragen of de kans vervolgens groot genoeg is dat die persoon ook geïnteresseerd is in het kopen van vliegtickets naar Suriname? De kans is waarschijnlijk groter dat deze persoon geïnteresseerd zou zijn in een kookboek. Denk hier dus goed over na en probeer vanuit het perspectief van een bezoeker te denken.

Wat is de intentie van het verkeer?

Zoals we eerder al besproken hebben zegt de hoeveelheid aan verkeer van een website niet alles. Zo kunnen websites met weinig verkeer alsnog erg waardevol zijn en is het mogelijk dat websites met enorm veel verkeer eigenlijk niets opleveren. Zo kan het zijn dat er veel verkeer naar een website geleid wordt, maar dat dit niet resulteert in meer leads. Ook hier is de intentie van het verkeer erg belangrijk, wanneer de intentie niet overeenkomt, is er een grote kans dat jouw website meteen weer weggeklikt wordt.

Succesvolle linkbuilding campagne? Of toch niet?

Steeds vaker zien we dat er linkbuilding campagnes opgezet worden met als doel om viral te gaan. Dit is natuurlijk de droom van iedere marketing professional. Zodra een campagne viral gaat, zullen de links vanzelf binnenstromen. In principe is dit ook zo en het is dan ook zeker niet verkeerd om hier op in te zetten als je een campagne bedenkt. Toch is het niet zo zwart wit als dat het lijkt en zijn er nog andere aspecten waar je goed over zult na moeten denken. Met behulp van een voorbeeld zullen we je het belang laten zien van de samenkomst van alle eerder genoemde factoren.

Er was eens een modern en vooruitstrevend bedrijf. Het is bedrijf was werkzaam in de B2B sector en wist zich goed te onderscheiden van de zware concurrentie die in dezelfde industrie opereerde. Het bedrijf koos specifiek voor een marketing strategie dat zich richtte op specifieke trends. Dit wordt ook wel trend-hijacking genoemd. Het principe is simpel, kies een trend, en vind een manier om er bij aan te sluiten.

Veel bedrijven maken recentelijk gebruik van de trend van de populaire Koreaanse serie Squid Game, ze kapen de trend en laten hun bedrijf tot een bepaalde mate meevaren op het succes. Zo zou je er als Koreaans restaurant in deze tijd voor kunnen kiezen om een bepaalde thema avond te organiseren, of de bekende dalgona snoep, die te zien is in de serie, toe te voegen aan het menu. Dit is maar één van de enorme hoeveelheid aan voorbeelden van trend hijacking. Natuurlijk is het doel van dit soort strategieën om meer links te kunnen behalen. Een perfecte manier om dit te doen is het organiseren van een event. Het kan gaan om een online of fysiek event, dit maakt in principe niet veel uit, als het maar spraakmakend is. Het doel is vervolgens om zoveel externe partijen over het event in te lichten en erover te laten schrijven. Denk aan kranten, blogs, lokale influencers, social media plaatsingen en bijvoorbeeld lokale sponsoren. Zo’n actie kan tot een enorme stijging in de hoeveelheid aan backlinks leiden. Dit is natuurlijk super. Ook het verkeer van een website schiet in zo’n geval drastisch omhoog. Wanneer een campagne succesvol is, is dit iets waar je als marketing professional zeker trots op kunt zijn.

Toch is de vreugde vaak niet van lange duur. Dit heeft vooral te maken met de werking van de nieuwe backlinks, dit zou een enorme boost aan de positionering van een website in de ranking moeten geven, toch? We zien eigenlijk dat dit vaker niet het geval is dan wel. Na het doen van zoveel moeite kan dit dan ook een flinke domper zijn. Het blijkt dus in de praktijk dat de links op zich niet heel veel betekenen wanneer dit alleen een invloed heeft op het verkeer van een website en de hoeveelheid aan backlinks. Het is meestal het geval dat zo’n soort campagne eigenlijk niet zoveel invloed heeft op de uiteindelijke sales opzich. Dit kan betekenen dat de hele campagne eigenlijk niet voor enig bewustzijn rond een merk heeft gezorgd. In dit geval kan het zijn dat de intentie van de plaatsing van een link niet relevant genoeg was.

Het is dus vooral van belang om voor dat je een campagne opstelt, goed te overwegen wat voor soort links je wilt behalen. Zo kun je ervoor zorgen dat de links die je behaalt ook daadwerkelijk van belang zijn. Ook de gehele campagne zal relevant moeten zijn aan de intentie van een bedrijf, zodat de juiste mensen bewust gemaakt kunnen worden van een merk. Het creëren van een viral marketing campagne, kan een erg goede stap zijn, maar zorg er wel voor dat dit goed uitgevoerd wordt. Het zou zonde zijn om zoveel middelen in te zetten en die niet optimaal te benutten. Een campagne als deze lijkt erg succesvol, maar het ware succes meet je natuurlijk niet op basis van verkeer of links. Vanuit deze strategie hebben we dus geleerd dat het effect dat een campagne op sales heeft van enorm belang is.

Onze database ontvangen?