Google Trends gebruiken voor SEO

Gepost 04.01.2022

Het opzetten van een sterke SEO strategie is niet eenvoudig en kan veel tijd kosten. Daarom kan het handig zijn om hulpmiddelen in te zetten. In dit artikel gaan we het hebben over Google Trends en hoe je met behulp van de beschikbare data een strategie kunt verbeteren.

Google Trends is vrijwel de enige tool die het mogelijk maakt om data te verkrijgen vanuit de directe zoekresultaten van Google. Op basis van deze informatie kun je specifieke zoekwoorden afleiden die je kunnen helpen bij het opzetten van een effectieve zoekwoorden strategie. De tool is niet perse beter dan andere betaalde aangeboden tools als SEMrush of Ahrefs, maar met een beetje creativiteit kan je vanuit Google Trends veel bruikbare informatie verzamelen. Het combineren van Google Trends met een andere tool kan ook een goede optie zijn, omdat je op deze manier de actuele zoekmachine data kunt vergelijken met concrete hoeveelheden die veel betaalde tools beschikbaar stellen.

Relevante zoekopdrachten

Google Trends geeft meer informatie in de zoekopdrachten die gebaseerd zijn rond hetzelfde of een gerelateerd onderwerp. Dit kun je vinden onder de kopjes ‘related topics’ en ‘related queries’. Hier kun je meer inzicht verkrijgen in de stand van zaken rond bepaalde zoekopdrachten en kun je erachter komen op welke zoektermen gebruikers gezocht hebben, die eerder jouw zoekwoorden zochten. Deze informatie kun je vervolgens laten weergeven op basis van populariteit, onder het kopje ‘top’ en onder het kopje ‘rising’ waarin de zoektermen met de grootste stijging in zoekopdrachten worden weergegeven.

Korte termijn trends

De populariteit van bepaalde zoekopdrachten verandert constant. Juist daarom is het belangrijk om ook goed op de hoogte te zijn van trends die in de laatste 90, of zelfs 30 dagen veel verkeer hebben verkregen. In dit geval zijn Google Discover en Google Nieuws erg waardevol. Google Discover geeft meer informatie over nieuwe trends, terwijl Google Nieuws de meeste actuele trends voor je op een rijtje zet. Zo kun je erachter komen in welke periodes of op welke dagen bepaalde zoekwoorden relevant zijn. Op deze manier kun je inspelen op de interesses van gebruikers door alvast relevante content voor te bereiden en zo meer verkeer te kunnen genereren.

Dit waren maar een paar voorbeelden van manieren waarop Google Trends ingezet kan worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. We raden je dan ook zeker aan om zelf een kijkje te gaan nemen!

Onze database ontvangen?