Gastbloggen als linkbuildingstrategie, de #1 gids

Gepost 09.03.2021

Gastbloggen wordt door de één omarmd als linkbuilding strategie, door de ander juist weer niet. In ons overzicht met linkbuilding strategieën benoemen we het fenomeen al even, in dit artikel gaan we er verder op in.

Waarom zou je gastbloggen?

Gastbloggen is een goede strategie om je naamsbekendheid op het internet te verbeteren. Door jouw naam op meerdere plekken op het internet zichtbaar te maken, kan Google inschatten of je een “kenner” van het vak bent.

Dit heeft twee voordelen.

  1. Je naam raakt bekender bij de bezoekers van de blog waar je jouw gastblog weet te publiceren.
  2. Je naam / bedrijf is gekoppeld aan een site met veel meer autoriteit wat weer zorgt voor meer betrouwbaarheid.

Bijkomend voordeel kan nog zijn dat je de kans op een “linkbait” vergroot. Doordat jouw bericht op een belangrijke blog vaker is gelezen, kunnen bezoekers ook vaker jouw website gaan checken en linken vanuit hun artikelen.

Kortom, gastbloggen moet je niet doen om even snel een linkje te scoren. Het behoort tot de lange termijnstrategie om in jouw branche een bekendere naam te worden. Wanneer dat lukt, pluk je hier vanzelf de vruchten vanaf.

Hoe werkt gastbloggen?

Gastbloggen kan op vele manieren, toch is het belangrijk om een manier te kiezen die niet te spammy is, maar wel effectief. Het resultaat is namelijk het gene wat uiteindelijk telt. Met de volgende stappen gaat dit je zeker lukken.

Selecteer de websites waar je jouw idee wilt gaan pitchen

Wanneer je domeinen gaat selecteren om jouw gastblog te promoten, is het verstandig om voor kwaliteit te gaan en niet voor kwantiteit. Liever dus pitchen op 1 sterk domein met veel relevantie dan 100 andere domeinen met minder relevantie. Dit scheelt je tijd, moeite en imagoschade.

Wat is dan een kwalitatieve site die bij jou past?

Die ziet er als volgt uit:

  1. De website bevind zich in dezelfde branche.
  2. Bekijk de performance van de site. Is de domeinautoriteit hoog genoeg, zijn er genoeg bezoekers, is er een fanbase op social media en is het een autoriteit in jouw branche? Zo ja, dan is het zeker een kanshebber!
  3. Geeft de site een bio bij een gastblog, zo niet? Dan heeft het ook weinig nut voor je strategie. Zo ja, en voldoet hij aan de bovenste twee punten, dan is de site zeker het pitchen waard.

Een ijzersterke pitch indienen

Grote websites, zeker de marktleiders, krijgen behoorlijk veel aanvragen voor gastblogs. Waarom zouden ze die van jou dan plaatsen?

Dit hangt nogal af van de presentatie. Bij Red Bull kom je ook niet te werken met een saaie sollicitatiebrief. Het is dus key om er tussenuit te springen.

Hoe doe je dat?

Doe je huiswerk

Bekijk de site waar je wilt gaan plaatsen goed. Bekijk hoe ze dit aanpakken, welke onderwerpen worden er veel gepost, wat mis je op de site en bovenal, wat kun jij toevoegen?

Richt je pitch op de persoon, niet op de website

Pitches die zijn gericht op de website, klinken al snel generiek. Veel redacties zullen op basis hiervan afhaken. Als ze al niet zijn gecharmeerd van je pitch, waarom zou de post dan wel interessant moeten zijn.

Door persoonlijk contact te maken en vooral dus ook te vertellen over je achtergrond, maak je het interessanter voor een site om gastblogger te worden.

Een klein beetje stalken is niet verkeerd

Op de site zitten vaak ook andere gastbloggers, wie zijn dit, waarom worden hun posts gedeeld en wat kun je er van leren? Gebruik deze informatie om jouw pitch te verstevigen.

Houd het kort

Wil je kans maken op een gastblog, houd je pitch dan vooral kort en bondig. Redacties krijgen veel verzoeken en hebben dus geen zin om ellenlange mails te lezen. Wanneer jij in slechts een aantal zinnen al de interesse kunt wekken, is de kans op een publicatie groot.

Schrijf een gastblog die verkeer naar je site leidt.

Een ijzersterke pitch is al lastig, maar een goede gastblog schrijven is nog moeilijker. Niet alleen voor de redactie moet je gastblog ijzersterk zijn, maar ook voor de lezer. De volgende tips kunnen je helpen om een sterke gastblog te schrijven.

Schrijf content naar de behoefte van de bezoeker

De meeste lezers op het internet lezen iets omdat ze iets te weten willen komen. De gebruiker wil informatie over een bepaald onderwerp hebben om een bepaald doel te bereiken.

Zoek dus uit wat voor informatie de gebruiker precies nodig heeft. Dit is voornamelijk afhankelijk van het doel. Op een site zoals Tweakers zou het doel van een gebruiker bijvoorbeeld het kopen van een telefoon zijn. Daarvoor zoekt hij informatie over telefoons. Wanneer jij hier super relevante informatie voor weet te bieden, sluit dit goed aan bij de gebruiker.

Optimaliseer de titel

Door een interessante titel te schrijven die ook qua SEO goed in elkaar zit, zal je artikel ook kunnen ranken in de zoekresultaten van Google. Op die manier krijg je niet alleen directe lezers van de site, maar kan je artikel ook na jaren nog verkeer opleveren vanuit Google.

Ga de diepte in met je content

Een oppervlakkig bericht schrijven kan vrijwel iedereen. Op het internet is zoveel informatie over dezelfde onderwerpen te vinden dat zelfs het herschrijven hiervan super eenvoudig is. Door met je blog echt de diepte in te gaan en informatie te bieden wat uniek is, scoor je goed. Zo zul je op marketingfacts niet snel een publicatie verkrijgen met het onderwerp “5 tips om meer volgers op Twitter te krijgen”.

Hoe schrijf je die diepgaande content dan?

  1. Doe je eigen onderzoek en deel je  bevindingen.
  2. Haal content uit andere bronnen en verwijs naar hen.
  3. Stel een centraal doel en zorg ervoor dat alle content hiernaar verwijst.
  4. Bedenk minimaal 4 voordelen die de lezers van jouw post hebben ten opzichte van iemand die het niet heeft gelezen. Dit vormt een goede insteek van je post.
  5. Verdeel je gastblog in verschillende secties. Houd de alinea’s dus kort en krachtig
  6. Gebruik visuals. In onze gids voor “linkbait” vertellen we waarom dit handig is!

Backlinks scoren met gastbloggen

Wanneer het je dan toch eindelijk gelukt is, begint het feest. Je krijgt meer verkeer, autoriteit en je Google posities verbeteren. Daarnaast word je naam bekender en door regelmatig te publiceren al hellemaal.

Daarnaast zul je door jouw kennis en autoriteit sneller backlinks ontvangen voor derden. Het blijft een vrij passieve linkbuilding strategie, maar aan het einde van de rit is het zeker de moeite waard.

Betalen voor gastblogs

Naast het publiceren van super goede content kun je er ook voor kiezen om te betalen voor gastblogs. Dit kan er voor zorgen dat je deze strategie op een grotere schaal kunt inzetten. Lees hoe dat werkt op onze pagina over gesponsorde berichten.

Onze database ontvangen?