Domein historie: is dit een rankingfactor?

Gepost 03.11.2021

De kans dat je een domein koopt waarvan de naam nog nooit gebruikt is, is erg klein. In de meeste gevallen zul je een domein aanschaffen met al aardig wat historie. De vraag is nu natuurlijk, of de domein historie van een website ook meetelt als factor in de ranking van een zoekmachine.

We kunnen met zekerheid zeggen dat de domein historie wel degelijk een invloed heeft op de ranking van een website. Het maakt in dit geval niet uit of het gaat om een verlopen domein of dat het eigendom in de tussentijd aan een ander is overgedragen. Een domein kan door de jaren heen op veel verschillende manieren worden benut. Het kan dus zomaar zijn dat je een domein koopt dat eerder werd gepresenteerd als website waarop je illegale leningen af kon sluiten. Wanneer dit het geval zou zijn, zou een zoekmachine al een negatieve associatie met een domein kunnen hebben. Dit geldt ook voor eerder gebruikte black hat SEO-praktijken als bijvoorbeeld spam op een domein. 

Google en de domein historie als ranking factor

Google doet met regelmaat uitlatingen over domein historie en de invloed er van op de ranking van de zoekmachine. Keer op keer vermeld Google dat de historie van een domein ook vandaag de dag nog steeds relevant is. Google heeft een bepaalde richtlijn opgesteld waaraan webmasters zich moeten houden. Wanneer dit niet wordt nageleefd, kan Google een boete opleggen. Deze boete noemen we ook wel de ‘manual actions’ van Google. Wanneer Google heeft besloten om een bepaalde sanctie op te leggen zou het zomaar kunnen zijn dat een website van de een op de andere dag veel lager scoort in de zoekresultaten. Het zou uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot deindexatie. 

Onderzoek de domein historie

Het is dus belangrijk om erachter te komen hoe een domein er voor staat voor de aanschaffing. Gelukkig zijn er verschillende tools die je hier bij kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Google Search Console, in deze tool kan een rapport opgevraagd worden waarin de status van de manual actions beschreven wordt. Ook wanneer je erachter komt als er al sprake in van manual actions die Google opgelegd heeft, hoef je niet meteen in paniek te raken. Er zijn manieren om de sancties te verhelpen, alleen wanneer ze niet jarenlang genegeerd zijn. Het kan ook zo zijn dat er geen sprake is van manual actions, maar dat een zoekmachine alsnog negatieve associaties met een domein heeft. Dit probleem kan eigenlijk alleen opgelost worden door er veel tijd overheen te laten gaan. Als je nieuwsgierig bent geworden naar de historie van een domein, kun je terecht op archive.org.

Onze database ontvangen?