Core Web Vitals, hoe belangrijk zijn ze en hoe meet je ze?

Gepost 03.02.2021

De Core Web Vitals worden in 2021 steeds belangrijker. Dat blijkt niet allen uit de implementatie in Search Console, maar ook uit de uitspraken die Google hierover doet. In mei 2021 al er een update plaatsvinden die de Core Web Vitals en UX-signalen gaat meenemen.

Wat zijn de Core Web Vitals

De Core Web Vitals bestaan uit de Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en de Cumulative Layout Shift (CLS). Waarschuwingen hiervoor kun je terugvinden in het Search Console rapport “Site vitaliteit”.

  • De Largest Contentful Paint (LCP) meet de tijd die er nodig om de belangrijkste content van de pagina (boven de vouw) te meten. Idealiter is deze content binnen 2.5 seconden geladen.
  • De First Input Delay (FID) meet hoe snel de pagina interactief is. Ideaal is het als deze binnen 100 milliseconden interactief is.
  • De Cumulative Layout Shift (CLS) meet hoeveel onverwachtse bewegingen er plaatsvinden op de pagina. Dit zijn dus flikkerende of verschuivende elementen in de bovenste vouw van de pagina. Een ideale score hierop is lager dan 0,1.

Hoe meet je de Web Vitals?

In Search Console staat een algemeen overzicht hoe je op de pagina’s presteert. Wil je exact weten hoe een pagina presteert, dan kun je deze het beste live testen in Pagespeed Insights. Doe dit wel incognito zodat de resultaten niet worden beïnvloed door extensies.

Wanneer je de pagina hebt getest kun je voor zowel desktop als mobiel zien hoe de Web Vitals erbij staan.

Core Web Vitals

Praktijkdata vs labdata

Één ding is heel belangrijk om in acht te nemen. De Core Web Vitals worden in zowel een lab omgeving getest als in de praktijk. Het Search console rapport bevat data vanuit de praktijk. Hierdoor kan het zijn dat de url die je test bij jou wel goed scoort, maar over het algemeen niet. De pagina dient tot dusver geoptimaliseerd te zijn dat hij ook bij mensen op andere apparaten goed werkt.

Moeten alle Core Web Vitals in orde zijn?

Waarschijnlijk wel. Uit het vragenuurtje met Google’s John Mueller blijkt dat alle Core Web Vitals er toe doen voor Google. Vanaf mei 2021 zullen deze worden meegenomen in de rankingfactoren en daarom kun je maar beter zorgen dat ze op orde zijn.

Moeten alle Core Web Vitals in orde zijn?

Waarschijnlijk wel. Uit het vragenuurtje met Google’s John Mueller blijkt dat alle Core Web Vitals er toe doen voor Google. Vanaf mei 2021 zullen deze worden meegenomen in de rankingfactoren en daarom kun je maar beter zorgen dat ze op orde zijn.

Hoe verbeter ik mijn Core Web Vitals?

Het verbeteren van de Core Web Vitals kan best lastig zijn. Om te beginnen met verbeteren moet je eerst weten waar het precies fout gaat. Hierover zegt Google niet heel veel in de rapportages. Deze geven namelijk alleen aan dat de scores te hoog zijn.

Om te weten waar het precies fout gaat kun je eenvoudig het performance report gebruiken. Onderstaand een stappenplan hoe je dit het beste kunt gebruiken.

  1. Start Chrome in incognito modus (cCtrl + shift + N).
  2. Druk op de toets F12
  3. Ga naar het tabje “performance”
  4. Voer het webadres in wat je wilt meten, maar laad de pagina nog niet.
  5.  Start de test door Ctrl + E in te toetsen
  6. Laad de pagina in.
  7. Wanneer de pagina helemaal klaar is stop je de test.

Als het goed is ziet je resultaat er dan ongeveer zo uit:

Core Web Vitals

Nu zie je in de waterval waar de FCP, CLS en eventuele FID zich afspelen. Als je er met je muis op gaat staan zie je op de website exact waar het element zit wat vertraagt of verschuift.  

Nu je weet waar het precies fout gaat kun je dit aanpassen in je code of CMS. Hoe dit aangepast moet worden ligt nogal aan wat er fout gaat. Hiervoor kun je het beste een Front-end specialist inschakelen mocht je hier zelf geen kaas van gegeten hebben.

Beb je vragen over de Core Web Vitals, neem dan contact met ons op!

Onze database ontvangen?