Broken linkbuilding, de complete gids in 2021

Gepost 05.03.2021

Er zijn verschillende strategieën voor het linkbuilden. Wil je het zelf doen, dan is de Broken Linkbuilding strategie een best nuttige strategie. In deze gids leggen we je van A tot Z uit wat Broken linkbuilding is, waarom het zo goed werkt en hoe je het efficiënt uitvoert.

Wat is Broken Linkbuilding?

Broken Linkbuilding is een vriendelijke manier van linkbuilden. Je spoort namelijk dode backlinks op en laat aan de eigenaar van de website weten dat er een gebroken link is. Dit doe je niet bij alle links, maar alleen bij de links waar jouw website de perfecte vervanger voor is. Zo los je voor de website eigenaar een 404 (page not found) op en ben jij een relevante link rijker.

Waarom de Broken Linkbuilding strategie zo goed werkt

Zoals gezegd is Broken Linkbuilding erg vriendelijk. De meeste mails die website eigenaren krijgen zijn vragen of aanbiedingen waar de eigenaar zelf niets aan heeft. Denk aan een mail als onderstaand:

Outreach email
Outreach mail

Met Broken Linkbuilding is het aanbod niet zo eenzijdig als hierboven.

In plaats van alleen iets te vragen of aan te bieden waar de website eigenaar niet op zit te wachten, bied je iets wat nooit kwaad kan. Namelijk een 404tje minder, niet alleen dat.

Maar je kunt ook een hele lijst met gebroken links van de site meesturen. Zo heeft de eigenaar er nog meer aan!

Hoe ziet zo’n mail er dan uit?

 1. Bedenk een passend onderwerp wat ook doeltreffend is. Bijvoorbeeld “Je blog over [onderwerp]”.
 2. Stel je even kort voor en zeg wat je goed vind aan de website. Geen standaard tekst, maar iets wat je echt goed vind. Bijvoorbeeld de relevantie van een blog of iets dergelijks.
 3. Vertel dat je in de blog die je relevant vond een link zag staan naar een pagina die niet meer lijkt te bestaan.
 4. Bied je link aan door iets te zeggen in de trend van: “Als je deze post nog altijd up-to-date houdt, heb ik nog een relevante vervanger voor je. Namelijk mijn blog over: …”
 5. Verplicht niets, vraag gewoon hoe de website eigenaar er tegenaan kijkt en wacht op respons.

Hoe vind je de gebroken link?

Het beste werkt Broken Linkbuilding als het ook daadwerkelijk iets toevoegt. Daarom gaan wij zelf eigenlijk niet actief op zoek naar gebroken links, alleen letten we gewoon op tijdens ons normale zoekgedrag. Dit doen we door middel van “Check my Links”.

Deze tool laat op iedere pagina waarop je komt zien hoeveel links er zijn, welke correct zijn, welke redirecten en welke gebroken zijn. Zie het onderstaande voobeeld.

Broken :inkbuilding

Opschalen van de Broken Linkbuilding strategie

Mocht je echt actief er mee aan de slag willen, dan kun je het proces natuurlijk ook wat opschalen. Ga je dan al deze pagina’s handmatig bij langs om met de tool de gebroken links te checken?

Dat is wel een erg tijdrovende klus, terwijl dit proces al tijdrovend genoeg is. Hoe pak je dat dan aan?

Vind pagina’s met veel externe links. Hoe meer links een pagina heeft, hoe groter de kans dat er een gebroken link tussen zit.

Meestal zijn dit pagina’s met relevante bronnen. Deze kun je vinden door op de volgende manieren zoekopdrachten in Google uit te voeren.

 • “zoekwoord” + inurl:bronnen
 • “zoekwoord” + intitle:links
 • “zoekwoord” + “interessante links”

Op deze manier kom je al snel bij sites met veel links op de pagina, waar de kans groter is op een gebroken link.

De partijen linkend naar een gebroken link benaderen

Nu je een relevante gebroken link kun je natuurlijk die ene partij linken, maar je kunt het proces ook iets opschalen. Met Linkbuilding Tools zoals Ahrefs, MOZ, Majestic & Semrush kun je namelijk eenvoudig alle partijen vinden die naar die betreffende link linken.

Doorgaans vind je dit onder “Referring Domains”.  Klik erop en bekijk per domein in welke content de dode link staat. Op deze manier kun je al snel 10 tot 100 partijen vinden die naar een niet bestaand stuk content

Broken linkbuilding op Wikipedia

Naast de resource pagina’s zijn er ook andere kwalitatieve sites met dode links. Wikipedia is hier één van.

Eerlijk is eerlijk, Wikipiedia heeft het niet moeilijk gemaakt om het op te sporen. Ze zeggen het namelijk zelf in hun artikelen. Door de volgende zoekopdracht uit te voeren kom je dus automatisch gebroken links op jouw zoekwoord op Wikipedia tegen.

Dit doe je door de volgende zoekopdracht uit te voeren.

site:wikipedia.org “[zoekwoord]” intext:”dead link”

verwijzen.

Site search

Pro tip: Gebruik een breed zoekwoord in deze zoekopdracht. Op deze manier zal Google alle artikelen gerelateerd aan het zoekwoord laten zien. Met een zoekwoord zoals “Marketing”of “Planten” zul je dus meer resultaten krijgen dan met een specifiek zoekwoord zoals het bovenstaande voorbeeld.

Nu zou je deze link kunnen aanpassen naar jouw site, maar let er wel op, de link zal nofollow zijn. Daarnaast zal ik dit niet te vaak proberen. Wikipedia moderators zijn streng en willen zo min mogelijk commerciële waarde op de site.

Broken link checker Ahrefs

Zoals genoemd kun je via linkbuilding tools eenvoudig de verwijzende domeinen naar een gebroken link vinden. Wil je het hele proces met de Google zoekopdrachten en de “Check my Links” extensie skippen? Dan helpt Ahrefs je verder.

In Ahrefs kun je namelijk ook op zoek naar dode links. Dit doe je met het volgende stappenplan.

 1. Google naar een concurrent die rankt op een zoekwoord waarop jij wilt ranken.
 2. Maak een lijst van de concurrenten op het zoekwoord.
 3. Voer een concurrent in Ahrefs in.
 4. Bekijk “Broken links” onder het tabje “Outgoing links”.
 5. Nu krijg je alle 404 errors te zien die je concurrent heeft. Dit zorgt ervoor dat jij van al deze gebroken links weer kunt uitzoeken wie er nog meer naar linkt. Op deze manier krijg je al gauw een lijst van 100 tot 500 partijen die je zou kunnen benaderen met een outreach email om de link te vervangen. Let er wel op dat je niet te snel heel veel links verkrijgt.

Conclusie,

Als het gaat om Broken Linkbuilding kun je met de juiste inspanning en tools redelijk wat links verzamelen. Het voordeel is dat je zelf volledig in de hand hebt wat voor sites je benaderd. De focus is dus makkelijk te leggen op kwaliteit. Daarnaast zijn de artikelen al geschreven waardoor ze ook al wat autoriteit op het internet hebben weten te verzamelen. In feite krijg je hierdoor een behoorlijk sterke in-content link of Partnerlink.

Wil je meer advies over Broken Linkbuilding, of andere strategieën? Laat dit dan even weten door contact met ons op te nemen!

Onze database ontvangen?