Bannerpositie; De #1 gids voor het plaatsen van banners

Gepost 08.03.2021

Banners zijn van enorm belang in de online marketing industrie. Er zijn verschillende manieren waarop een banner kan worden weergegeven. Daarnaast kan de plaatsing van een banner ook variëren, we hebben het dan ook wel over een bannerpositie.

Adverteren op de A-locatie

Niet alleen de hoogte van een bannerpositie doet er toe, er wordt ook gekeken of een banner links of rechts moet worden geplaatst. Daarnaast kan een banner over het beeld gepositioneerd worden. Het maken van deze keuzes is van belang omdat er zo een dynamische of juist een statige dynamiek kan ontstaan. 

Je banner laten opvallen

Wanneer je een banner ontwerpt is het natuurlijk van belang dat er een pakkende tekst, een leuke aanbieding of een mooie animatie weergegeven wordt. Toch is naast de inhoud, ook de positionering van een banner van groot belang.

Zo zullen banners die bovenaan op een pagina staan vrijwel meteen door bezoekers gezien worden. Als er onderaan een pagina een banner geplaatst is, kan het zijn dat deze door veel bezoekers niet gezien wordt. Dit is zonde omdat het aantal impressies gelijk blijft, of een advertentie gezien is of niet. Ook de horizontale bannerpositie doet er toe.

Zo kiezen we er over het algemeen voor om hier in het westen een banner aan de linkerzijde te plaatsen. We zijn hier natuurlijk gewend om van links naar rechts te lezen, er bestaat dus een grote kans dat een banner eerder opvalt wanneer deze aan de linker zijde geplaatst wordt. Tijdens de positionering van een banner is het wel van belang om de leesbaarheid van een webpagina optimaal te houden. 

Strategische positionering

Er zijn verschillende manieren waarop een banner geplaatst kan worden, dit is afhankelijk van de boodschap die je wilt overdragen. Zo kan een statische banner ingezet worden om het overzicht op een pagina te behouden, het plaatsen van zwevende banners kan er juist voor zorgen dat een pagina een dynamische uitstraling heeft.

Een zwevende banner wordt over een pagina heen geplaatst. Vooral wanneer een banner in het midden van een pagina wordt geplaatst, dan ontstaat er een grotere kans dat de banner door een bezoeker gezien wordt. Het nadeel is dat een bezoeker waarschijnlijk op het rode kruisje zal moeten klikken om zo de rest van een pagina te kunnen bekijken. Veel bezoekers kunnen zwevende bannerpositie dus ook niet waarderen en dit levert dan ook vaak irritaties op.

Bezoekers kunnen een Adblocker installeren om zo zwevende banners te voorkomen. Toch zijn er trucjes om een zwevende banner aan een pagina toe te voegen, zo kan er geen onderscheid gemaakt worden en wordt een banner alsnog weergegeven. Dit wordt vooral toegepast wanneer het gaat om een commerciële advertentie, een adverteerder wil waar voor zijn geld

Onze database ontvangen?