Ankertekst; wat is het en hoe gebruik je ze?

Gepost 23.02.2021

Wanneer je een artikel leest op een website is er een grote kans dat je een ankertekst tegenkomt. Maar wat is een ankertekst nou eigenlijk?

Hoe plaats je ankerteksten?

Een ankertekst is een link die geplaatst wordt in een tekst, en verwijst naar een pagina op dezelfde website of naar een website van een derde partij. Ankerlinks worden vaak gebruikt om bezoekers door te verwijzen naar extra relevante informatie. Het gebruik van ankerlinks heeft ook enige invloed op de vindbaarheid van een pagina. 

Een ankertekst wordt dus vaak toegevoegd aan een tekst om zo extra informatie te kunnen geven over een bepaald onderwerp. Een anker is vaak het blauw gekleurde deel van een zin. Dit betekent dat er geklikt kan worden op het gekleurde gedeelte. Vaak wordt er in dezelfde zin al aangegeven waar de koppeling toe leidt.

Tegelijkertijd is het erg van belang dat de leesbaarheid van een webpagina behouden wordt. Daarom wordt er vaak voor gekozen om niet de gehele URL te plaatsen, maar een deel er van. Een anker kan uit maximaal zestig tekens bestaan. Is het nog niet duidelijk waar een anker naar verwijst? Dan kun je de cursor boven het blauw gekleurde gedeelte van een zin plaatsen, de URL van de koppeling verschijnt dan.  

Ankertekst

Functionaliteit van ankerteksten 

Er zijn verschillende redenen waarom ankertekstenvan belang zijn. Zo kunnen ankerteksten gebruikt worden als wegwijzer op een website. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht voor bezoekers. Daarnaast kan er meteen relevante informatie gedeeld worden, of dit nou op eenzelfde website is, of op een externe website. Veel online winkels en blogs maken gretig gebruik van ankerlinks.   

Ankerteksten en SEO

De invloed van ankerteksten op SEO is sterk gedaald in het afgelopen decennia. In 2012 liet Google weten dat interne en externe koppelingen geen invloed meer zouden hebben op de positie in de ranglijst van Google. Toch raden we je toch aan om nog gebruik te maken van ankerteksten. Indirect hebben ankers wel degelijk een invloed op SEO. Ankers zorgen voor meer duidelijkheid op een website, dit bevordert de ervaring van een bezoeker. Daarnaast wordt er nog steeds door velen gedacht dat ankers invloed hebben op de autoriteit van een pagina.

Onze database ontvangen?