Alt-tags; context geven aan je afbeeldingen

Gepost 15.02.2021

Een alt-tag kan gebruikt worden ter verduidelijking van een afbeelding. Zo wordt er in de vorm van een duidelijke tekst kenbaar gemaakt wat er te zien is op een afbeelding.

Alt-tag

Wanneer gebruik je ze?

Het gebruik van alt-tags kan veel toegevoegde waarde hebben voor een webpagina. Vooral voor slechtziende bezoekers kunnen alt-tags een uitkomst zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat een alt-tag laat zien wat er eigenlijk op een afbeelding staat, als deze niet geladen is. Dit is handig wanneer er door technische problemen geen afbeelding weergegeven wordt. Alt-tags worden sinds HTML 2 gebruikt. 

Het is je vast wel eens overkomen, je wilt een webpagina bezoeken maar de pagina laadt niet goed. Vaak worden afbeeldingen in dit geval dan niet weergegeven. Met behulp van een alt tag kan dan kenbaar gemaakt worden wat er op een afbeelding staat.

Daarnaast worden alt tags ingezet om websites functioneler te maken voor slechtzienden. De alt tag is verscholen, maar komt tevoorschijn wanneer je met de cursor boven een afbeelding zweeft. Ook worden alt tags voorgelezen door screenreaders.

Natuurlijk is de duidelijkheid van de alt tag afhankelijk van wat er op een afbeelding te zien is. Wanneer het onderwerp te abstract of vaag is kan het lastig zijn om een correcte alt tag te bedenken. 

Verbeterde SEO door alt tags

Alt tags zorgen er niet alleen voor dat een webpagina beter te begrijpen is voor slechtzienden, ze hebben ook een positieve invloed op SEO. Wanneer een afbeelding een ondertitel heeft betekent dit niet dat dit ook wordt erkend door webcrawlers. Vaak worden deze over het hoofd gezien, of is de titel van een afbeelding niet toereikend. Het is vooral belangrijk dat een alt tag een beschrijvende tekst is. Wanneer een webcrawler een goede kwalitatieve alt tag scant, heeft dit een positief effect op de ranking van een zoekmachine. 

Alt attribute 

Als de term alt tag je niet bekend voorkomt heb je misschien wel gehoord van een alt attribute. Dit is officieel gezien de correcte benaming voor een alt tag. Om er zeker te zijn dat alt attributes naar behoren functioneren, checken web professionals de functionaliteit vaak door een screenreader te gebruiken. Op deze manier kan de ervaring van visueel beperkte bezoekers geoptimaliseerd worden.

Onze database ontvangen?