Algoritme; de weg naar gepersonaliseerde resultaten

Gepost 11.02.2021

Algoritmen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een algoritme is simpel gezegd een aaneenschakeling van instructies zodat een bepaald doel behaald kan worden.

Vooral wanneer het gaat om technologie worden algoritmen veel gebruikt. Ook in de online marketing industrie is het een welbekende term. Algoritmen hebben namelijk veel invloed op de zoekresultaten van een zoekmachine. 

Online marketing en algoritmen 

Wanneer er een zoekopdracht ingevoerd wordt in een zoekmachine zal het beste resultaat uit alle honderden, misschien wel duizenden relevante websites gefilterd worden. Maar wat is nou precies de  ‘beste’ website?

Een zoekmachine richt zich vooral op de relevantie van een website. Met behulp van een algoritme worden specificaties opgesteld waaraan een website moet voldoen. Op basis van deze maatstaf worden alle websites door een algoritme beoordeeld, om zo de meest relevante pagina bovenaan de zoeklijst te zetten.

Zoekwoorden

Een belangrijk component zijn de keywords. Het is belangrijk dat de keywords die gebruikt worden op een website aansluiten op de keywords die bepaald zijn door middel van het algoritme. Algoritmen zijn lastig te begrijpen omdat ze zo complex zijn en ze zich constant veranderen. 

Hoewel er meerdere zoekmachines beschikbaar zijn, wordt Google toch echt wel het meest gebruikt. Daarom wordt er als het gaat om SEO hoofdzakelijk gekeken naar het algoritme van Google.

Google vs andere zoekmachines

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom Google zich heeft kunnen onderscheiden van andere zoekmachines. De Page Rank die door Google ontwikkeld is, heeft naar alle waarschijnlijkheid de grootste invloed gehad. Met behulp van de Page Rank konden er toentertijd veel meer relevante webpagina’s opgehaald worden, in tegenstelling tot de beperkte resultaten van andere opkomende zoekmachines zoals DuckDuckGo

Er zijn enorm veel componenten die gescreend worden om zo de waarde van een pagina te bepalen, naar schatting gaat het om meer dan honderd componenten. 

Veranderingen in het algoritme 

Je zou zeggen dat het in SEO een kwestie is van het aanpassen van de componenten van een website aan het algoritme van Google. Toch is dit niet zo eenvoudig. Niet alleen worden de componenten van het algoritme regelmatig aangepast, de optimalisatie kan ook een negatief effect hebben op een ranking.

Manipulatie van het algoritme van Google wordt namelijk meteen bestraft. Ook wanneer dit alleen een vermoeden is van een zoekmachine, dan zal dit vrijwel meteen leiden tot een daling van de waarde van een website. Het kan dus erg lastig zijn om SEO op de juiste wijze toe te passen.  

Artificial intelligence 

Het algoritme van Google wordt verbeterd met behulp van artificial intelligence. Deze kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat het algoritme niet meer bij te houden is. De zelflerende systemen hebben steeds grotere invloed op de ranglijst van Google.

Onze database ontvangen?