Affiliate netwerk; geld verdienen aan je eigen site

Gepost 15.01.2021

Een affiliate netwerk zorgt ervoor dat aanbieders en relevante websites aan elkaar gekoppeld worden. Op deze manier kunnen aanbieders hun producten of diensten via een derde partij, een extra verkoopkanaal, aan de man gebracht worden. Het is natuurlijk wel van belang om te weten welke koppeling er tot een transactie heeft geleid, dit wordt gedaan door het plaatsen van specifieke codes in de URL. 

Is een affiliate netwerk een mediator?

Affiliate netwerken kunnen dus eigenlijk gezien worden als een tussenpersoon. Een netwerk zorgt ervoor dat aan elkaar relevante website beheerders en aanbieders aan elkaar gelinkt worden. Als er een match gevonden is, dan zal een website beheerder een affiliate link plaatsen van de aanbieder. Wanneer een bezoeker een product via deze link aanschaft dan zal de website beheerder beloond worden met een commissie. Wanneer de bemiddeling van een affiliate netwerk tot een samenwerking heeft geleid dan zal dit netwerk hoogstwaarschijnlijk ook de transacties bijhouden. Zo worden beide partijen verzekerd van een transparante en correcte registratie. Meerdere grote webshops hebben zelf een programma ontwikkeld waarbij transacties bijgehouden worden, een affiliate netwerk is hier dan ook niet nodig.

Affiliate netwerk

Nederlandse netwerken

In Nederland zijn er meerdere grote affiliate netwerken. Het is meestal zo dat een netwerk zich op een bepaalde branche richt. Zo richt het netwerk Daisycon zich vooral op mode en telecom. Een ander netwerk is Tradetracker, dit netwerk richt zich vooral op het thema reizen en winkelen. 

Grote verschillen tussen netwerken

Het is niet zo dat alle netwerken hetzelfde functioneren. Er zijn veel verschillen tussen de netwerken, voordat je je bij een netwerk aansluit is het verstandig om wat onderzoek te doen. Naast het aanbod, verschilt ook het bedrag aan commissie per netwerk. Let er ook op wanneer en hoe vaak commissies worden uitbetaald. Zo voorkom je dat je je aansluit bij een netwerk dat niet aansluit op jouw wensen als website beheerder. 

Zoektocht naar de bron

Je zou denken dat wanneer bezoekers op een affiliate link klikken, ze de productpagina bekijken en dat dit dan vervolgens leidt tot een aankoop. Toch verloopt dit proces in de praktijk heel anders. Vaak worden er voor een aanschaf nog andere websites bezocht, of wordt er voor de zekerheid toch nog even een Google search gedaan. Dit zou betekenen dat website beheerders wel deels verantwoordelijk zijn voor de transactie, maar door deze omstandigheden hier niets mee kunnen verdienen. Gelukkig is hier iets voor bedacht namelijk, tracking cookies. Met behulp van deze cookies kan er ook nog na langere tijd herleidt worden welke koppeling  gezorgd heeft voor een transactie. Het kan zelfs zijn dat er ook een commissie ontvangen kan worden wanneer er andere producten gekocht worden dan de producten die in de eerste instantie gelinkt waren. 

Onze database ontvangen?