Veel ondernemingen baseren hun strategie aan de hand van bepaalde afbreukrisico’s, beter bekend als risk factors. De term wordt onder andere gebruikt met betrekking tot de capaciteiten van een werknemer. Wanne
er een werknemer onvoldoende prestaties levert dan kan dit gezien worden als een riskfactor. De term is ook erg bekend in de marketing industrie. Wanneer een controversiële campagne ontwikkeld wordt, waarbij er de kans bestaat dat er negatief gereageerd wordt door het publiek, dan spreken we van een hoog afbreukrisico.
De negativiteit die ontstaat wanneer er een controversiële campagne gelanceerd wordt kan veel schade aanrichten bij een onderneming. Voordat zo’n soort campagne gemaakt wordt, wordt er natuurlijk gedacht aan de risico’s. Deze worden zorgvuldig aan elkaar af gewogen, toch kan de uiteindelijke reactie van het publiek natuurlijk niet helemaal voorspeld worden. Je kunt denken aan een reclame die erg goed ontvangen wordt door een specifieke doelgroep, terwijl een andere groep mensen juist afkeer laat zien. Wanneer de beoogde doelgroep van een campagne negatief reageert dank an dit leiden tot inkomstenderving, dit is natuurlijk niet wenselijk. Toch is negativiteit omtrent een campagne niet in alle gevallen slecht. Wanneer mensen die buiten de beoogde doelgroep vallen negatief reageren, hoeft dit niet te leiden tot inkomstenderving en kan controversie juist zorgen voor meer aandacht voor een campagne.
Het bedrijf Sony weet maar al te goed hoe het is om te dealen met een hoog afbreukrisico. Een aantal decennia geleden moest er namelijk een beslissing gemaakt worden. Hoe kon Sony zich onderscheiden van Nintendo? Sony koos ervoor om te kiezen voor een andere aanpak. Waar Nintendo zich richtte op familievriendelijke spellen, koos Sony ervoor om zich op actie en avontuur spellen te richten. De PlayStation van Sony werd al snel gezien door het publiek als een spelcomputer voor stoere spellen. Dit kwam vooral door de reclames die actie spellen met bloed lieten zien. In dit geval was de reactie van het publiek positief.
Natuurlijk zorgt een afbreukrisico niet voor gegarandeerd succes. Er zijn veel voorbeelden van grote bedrijven die hierover mee kunnen praten. Zo dacht Bic, de fabrikant van de welbekende pennen, dat het een goed idee zou zijn om een roze pen op de markt te brengen, special voor vrouwen. Dit viel niet in goede aarde bij een hele hoop mensen. Meestal wordt bij voorbaat al een extra plan opgesteld wanneer het afbreukrisico hoog is. Op deze manier kan de schade op snelle wijze zoveel mogelijk beperkt worden naderhand.