301-redirect; hoe zet je dit in?

Gepost 11.12.2020

Wanneer een URL naar een volgende URL verwijst is er sprake van een 301-redirect. Deze doorverwijzing is dan blijvend. Als er een website ingetypt wordt in de zoekbalk en er een 301-redirect toegepast is, dan zal de bezoeker meteen terechtkomen op de pagina van een andere URL. Er wordt dus een geheel andere pagina bezocht. In welke situaties kun je nou het beste een 301-redirect inzetten? 

Het gebruik van een 301-redirect 

Je kunt een 301-redirect inzetten als je er zeker van wilt zijn dat bezoekers op de juiste pagina terecht komen. Het kan namelijk zijn dat een bezoeker een bepaalde URL opgeslagen heeft als favoriet, het zou natuurlijk zonde zijn voor het verkeer van de website als deze persoon geen directe doorverwijzing krijgt wanneer er op deze link geklikt wordt. Ook kan het zijn dat de oude URL op een hogere positie in de ranking van Google staat, dan de nieuwe URL. In dit geval kan het inzetten van een 301-redirect je enorm helpen, want zo wordt de autoriteit van een pagina vrijwel behouden. 

Wanneer is een doorverwijzing nodig?

Omdat door middel van een 301-redirect, de autoriteit van een pagina behouden wordt, loopt je SEO-strategie dus vrijwel geen tot beperkte schade op. Het kan erg lastig zijn om een goede positie in de ranking van een zoekmachine te behalen, hier zit veel werk en tijd in. Het zou dan ook spijtig zijn als al dit harde werk verloren gaat. Je kunt ervoor kiezen om een 301-redirect te gebruiken als je een naamverandering doorgaat of als je een ander domein hebt aangeschaft. Als een bezoeker dan op de oude pagina terecht komt en hier op een dood spoor uitkomt, dan zal deze bezoeker hoogstwaarschijnlijk niet nog eens een poging wagen. Met een 301-redirect kun je ervoor zorgen dat deze bezoeker automatisch doorverwezen wordt. Je kunt in principe alle variaties van een domeinnaam door laten verwijzen naar de nieuwe URL. Zo verlies je geen autoriteit en houdt je de klant tevreden. 

Waar moet ik op letten bij het inzetten van een 301-redirect?

Let er wel op dat wanneer je een 301-redirect inzet, dit een permanente oplossing is. Als je er toch niet zo zeker van bent en nog twijfelt, dan kun je een 302-redirect gebruiken. Ook is het belangrijk om eerst de 301-redirects door te geven en daarna pas de nieuwe pagina te lanceren. 

Onze database ontvangen?